Áder: a klímaváltozásra az agrárszakembereknek is lépniük kell

InfoRádió / MTI
2016. május 12. 13:35
A Föld növekvő népessége miatt egyre több embert kell ellátni élelmiszerrel, de egyre kevesebb a jó minőségű víz, miközben romlik a megművelt területek termőképessége és csökken az erdőterületek nagysága; mindez olyan problémákat okoz, amelyeket nemcsak a politikusoknak és a közgazdászoknak, hanem az agrárszakembereknek kell megoldania - jelentette ki a köztársasági elnök csütörtökön Keszthelyen.

Áder János a Pannon Egyetem Georgikon Karán klímavédelmi témájú előadása keretében számos kérdést felvetve fogalmazta meg megoldandó feladatként, hogy meg tudjuk-e őrizni a talaj termőképességét, találunk-e korszerűbb, energiahatékonyabb és az eddiginél olcsóbb öntözési technikákat vagy át tudunk-e térni az éjszakai öntözésre.

Miután Magyarországon minden második év ma már aszályosnak számít, ezért szárazságtűrő növényeket kell nemesíteni. Ha megfelelő vetőmagot tudunk előállítani, akkor az exportképes áru lehet, amivel más, szintén aszály sújtotta országokat is el tudunk látni - vélekedett Áder János a mezőgazdaság-tudományi hallgatók és oktatók előtt.