eur:
395.27
usd:
365.64
bux:
65385.89
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Benyújtotta a gazdasági tárca az adócsomagot a parlamentnek

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden benyújtotta az Országgyűlésnek az adócsomagot, amely - ha a parlament elfogadja - jövőre több ponton is csökkenti a közterheket, ennek köszönhetően jelentős összeg marad a lakosságnál. Az üzemanyagok jövedéki adóját a kőolaj világpiaci árához kötnék, az ebből származó bevételt az utak - elsősorban az alsórendű utak - felújítására költené, és nőne a dohánytermékek jövedéki adója.

A törvényjavaslat szerint a baromfihús, a tojás és a friss tej áfája öt százalékra esik, valamint 18 százalékra mérséklődik az internetszolgáltatás és az éttermi étkezés áfája, aminek következtében legalább 55 milliárd forinttal marad több jövőre a lakosságnál - ismerteti közleményében az NGM.

Több mint 350 ezer kétgyermekes családnál a havi adókedvezmény újabb ötezer forinttal, harmincezer forintra emelkedik. A kétgyerekes családoknál a tervezett áfacsökkentés és a személyi jövedelemadó-kedvezmény növelése 80-85 ezer forintot hagyhat jövőre.

A magánszemélyek adótartozás esetén 200 ezer forintig automatikusan hathavi részletfizetést kaphatnak. Csökken a végrehajtás elévülési ideje, ami a szaktárca szerint az adóalanyok érdekét szolgálja, hiszen míg a NAV-nak négy éve van a végrehajtásra, a túlfizetést öt évig lehet visszaigényelni.

A javaslat tartalmaz egy munkaerő-mobilitást ösztönző intézkedéscsomagot is. Gépkocsival történő munkába járás esetén az adómentes költségtérítés mértéke a mostani kilométerenkénti 9 forintról 15 forintra emelkedik. A munkásszállás kialakításának és fenntartásának kiadásai kedvezményeket élveznek a társasági adóban. Az intézkedésekkel a vállalkozások és a munkavállalók 9 milliárd forintot nyernek a gazdasági tárca számításai szerint.

A kis- és közepes vállalkozások (kkv) körében 2017-től eltörlik a beruházásösztönző személyi jövedelemadó és társasági adókedvezmények korlátait. A változások a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) választóknak is kedvezőek lesznek, hiszen jövőre nem kell a kisadózó vállalkozás bevételének tekinteni a megkapott támogatásokat. A kisvállalati adót (kiva) választóknál jövőre 1 milliárd forinttal marad több, ha a módosításokat elfogadják a honatyák. A kiva az eddigi 25 helyett 50 foglalkoztatottig lenne választható.

A feketegazdaság elleni küzdelem jegyében jövőre a tételes áfa-nyilatkozat értékhatára 1 millióról 100 ezer forintra csökken, az automata berendezéseket bekötik az adóhivatalhoz, az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) módosításával pedig kiszűrhetőek lesznek a túlpakolt kisteherautókkal szállító csalárd kereskedők.

Szeptember 1-jétől a gázolaj, a benzin és a petróleum jövedéki adómértékét a kőolaj világpiaci árához kötnék a javaslat szerint. Amennyiben a kőolaj világpiaci ára meghaladja az Országgyűlés által meghatározott küszöbértékét (a javaslat szerint a küszöbérték a parlament döntése szerint hordónként 40 vagy 50 dollár lenne), a most hatályos adómérték nem változna.

Ha pedig a kőolaj világpiaci ára elérné a küszöbértéket vagy az alá csökkenne, a gázolaj adója literenként 120,35 forint, az ólmozatlan benziné 125 forint, az ólmozott benziné és a petróleumé 129,2 forint lenne, vagyis a gázolaj adója literenként 10, a benziné és a petróleumé 5 forinttal nőne. A többletbevételt a tervek szerint a hazai közutak - elsősorban az alsóbbrendű utak - felújítására fordítanák.

A dohánytermékekre 2017-től adójegy helyett zárjegy kerül és az e-cigaretta is bekerül a jövedéki termékek köré. Tállai András parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár a javaslat benyújtása előtt közölte, hogy a dohánytermékek jövedéki adója az uniós előírások miatt 2017 végére három lépésben 29 százalékkal emelkedik, az első lépésre 2016. szeptember 1-jéig kerül sor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas naperőmű épül Tapolca mellett, kiderült néhány részlet

Hatalmas naperőmű épül Tapolca mellett, kiderült néhány részlet

Tapolca mellett egy hatalmas, 60 MW beépített kapacitású, naperőmű épül, amelyet idén a második negyedévben helyeznek kereskedelmi üzembe, a beruházás 49-51 millió dollárba kerül – szúrta ki a Portfolio az amerikai értékpapírfelügyelethez (SEC) érkezett beadványban. A naperőművek magyarországi terjedéséről, a zöld áram termelési és elosztási kérdésekről is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján, további részletek itt érhetők el.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×