Minden pénzmozgást látni akar a NAV

InfoRádió
2016. április 28. 18:06
„Elektronikus számlarendszerre állunk át a vállalatok esetében, így a vállalatok közötti számlamozgásokat valós időben követhetjük” - ismertette a terveket Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

A 2017-es költségvetés tervezetében a legfontosabb az adócsökkentés és a családi otthonteremtés költségvetése – jelentette ki Varga Mihály.

„Az eddigi fiskális politika folytatódni fog. A cél az, hogy megtartsuk a hiányt, de az adócsökkentések folyamatát folytatni kell” - hangsúlyozta.

Kifejtette: csökken a tej, a baromfi, az internetszolgáltatások és az éttermi szolgáltatások áfája. Ezt egészíti még ki az otthonteremtési program, amelyben szintén komoly adócsökkentés lesz.

Emellett továbbra is nagy állami beruházások lesznek az építőiparban – tette hozzá.

"Fontos terület még a bérfelzárkóztatás: a kormánytisztviselőknek és az adóhivatali alkalmazottaknak jóval 20 százalék feletti béremelése lesz, és bízom benne, hogy sikeresek lesznek a tárgyalások, és az egészségügyi ágazatban is lesz bérnövekedés 2017-ben" – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.

"Magyarország most került közel ahhoz, hogy pozitív költségvetést jöjjön létre. A működési kiadásokra már rendelkezésre állnak a költségek, a hiány csak abból lesz, hogy az állami beruházásokra mennyit költ az államkassza" - közölte.

Hozzátette, bízik benne, hogy lesz egy kis további bevétel a gazdaságfehérítő intézkedésekből. „Elektronikus számlarendszerre állunk át a vállalatok esetében, így a vállalatok közötti számlamozgásokat valós időben követhetjük” - ismertette a terveket Varga Mihály. 

A bankadóval kapcsolatban a miniszter emlékeztetett, hogy már idén is csökkent a bankadó mértéke, jövőre ezt szeretnék tovább csökkenteni. Most a végső simítások zajlanak, ezért még nincs meg a végső szám, de az biztos, hogy a bankadó csökkenni fog - jelentette ki.

A NAV átalakítása 60 százaléknál tart. „Megtörtént a szervezeti rendszer átalakítása, integráltuk a központi irányítást a minisztériumba, megszüntettük a három szintet, így egy megyei és egy központi rész maradt, és 5 százalékkal csökkent a NAV-nál a státuszok száma” - részletezte a nemzetgazdasági miniszter.

"Ami még hátra van, az a létszámkérdések rendezése – itt is jól haladunk, a félév végére vagy a következő félév elejére lezárjuk ezt is" - tette hozzá.

„A 2017-es adóbevallásoknak úgy kell elkészülnie a következő évben, hogy azt már nem Önnek kell elkészítenie, erről már csak egy tájékoztatást kap” - mondta Varga Mihály.