Magyarország jüankötvényt bocsáthat ki

InfoRádió / MTI
2016. április 14. 08:24
Hírügynökségi értesülések szerint Magyarország hároméves lejáratra, 6,5 százalék körüli hozamra bocsát ki kínai jüanban (renminbi) denominált kötvényt.

A Reuters és a Dow Jones által hivatkozott dokumentum (a főbb szerződési feltételeket tartalmazó, úgynevezett term sheet) szerint a kötvényeket Londonban jegyzik majd, és azokat a Moody's hitelminősítő várhatóan Ba1, a Standard & Poor's és a Fitch minősítők pedig BB+ kategóriába sorolja be. Az értesülések szerint a kötvények nemzetközi értékesítésére a kínai deviza stabilizálódása esetén kerülhet sor.

Az Államadósság Kezelő központ (ÁKK) szerdán jelentette be, hogy mandátumot adott a Bank of China Limited pénzintézetnek jüanban denominált, benchmark összegű, angol jog alatti kötvény kibocsátásának megszervezésére. A kibocsátás és az árazás a piaci körülményektől függ - tették hozzá. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a múlt év végén a Reuters hírügynökségnek adott interjúban "nagyon fontosnak" nevezte egy jüanban denominált kötvény kibocsátását, aminek felső határát 3 milliárd jüanban (455 millió dollár) jelölte meg akkor a miniszter.

Az ÁKK az idén januárban jelentette be, hogy Magyarország befektetők toborzásával bízta meg a Bank of China pénzintézetet egy jüanban denominált kötvény kibocsátásához. A kínai bank által a kötvény előkészítésére szintén januárban rendezett kétnapos "non-deal roadshow-t" sikeresnek értékelte akkor az ÁKK, a piaci bizonytalanságok miatt azonban Magyarország elhalasztotta a jüankötvény kibocsátását.