eur:
393.27
usd:
367.97
bux:
65874.69
2024. április 24. szerda György

Lagarde: az IMF senkit sem kényszerít

Az IMF vezérigazgatója nyilvános levélben cáfolta azt a WikiLeaks-kiszivárogtatásra alapuló feltételezést, miszerint az IMF csődeseménnyel próbálná gyors megállapodásra kényszeríteni Görögországot és európai hitelezőit a harmadik mentőcsomag feltételeinek a teljesítéséről.

IMF-vezetők között március 19-én folytatott telekonferencia jegyzőkönyve alapján a WikiLeaks a hét végén értesüléseket szivárogtatott ki arról, hogy az IMF még a brit Brexit-referendum előtt ki szeretné kényszeríteni a felülvizsgálati megállapodást a harmadik görög mentőcsomagról.

A kiszivárogatott dokumentum szerint az IMF illetékesei különböző tárgyalási taktikákat vitattak meg, egyebek között annak a lehetőségét, hogy a programból való kiszállással kényszerítsék Görögországot engedékenyebb álláspontra, illetve európai hitelezőit, elsősorban is Németországot az adósság részleges elengedésére.

Az EU és az IMF képviselői a tervek szerint hétfőn kezdik meg a tárgyalásokat Athénnal a költségvetési és szerkezetátalakítási reformok felülvizsgálatáról, ami előfeltétele a harmadik mentőcsomag következő részletei kifizetésének, illetve az adósság-átalakítási tárgyalások megkezdésének.

A felülvizsgálati tárgyalások megkezdését a 2018-as költségvetési hiány nagyságáról, a nyugdíjreformról és a nem teljesítő hitelek problémájának rendezéséről alkotott eltérő nézetek miatt január óta már két alkalommal is elhalasztották.

A kiszivárogtatást Athén úgy értelmezte, hogy az IMF egy "csődesemény" lehetőségének meglebegtetésével próbálja megtörni nyugdíjügyben tanúsított ellenállását.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő ezért április 2-án levélben kérte fel az IMF vezérigazgatóját a mentőcsomagról folyó tárgyalásokkal kapcsolatos álláspontjának tisztázására.

Christine Lagarde az IMF honlapján közzétett nyilvános válaszlevelében leszögezte: a tárgyalások egyelőre "nagyon messze" vannak még attól, hogy az IMF ügyvezető igazgatósága elé terjeszthető "koherens csomagról" lehessen beszélni. Hangsúlyozta, hogy az IMF mindig is csak hiteles, realisztikus feltételezésekre épülő, az országot növekedési pályára helyező és a törlesztés fenntarthatóságát biztosító programot volt hajlandó támogatni.

"Egyszerűen nonszensznek" nevezte ugyanakkor azt a kiszivárogtatott információkra alapuló feltételezést, miszerint az IMF a mentőcsomagból való távozásával próbálná kikényszeríteni a gyors megállapodást, illetve Görögország európai hitelezőitől az adósságteher csökkentését. "Az IMF jóhiszeműen tárgyal, nem fenyeget és nem kiszivárogtatásokkal kommunikál" - szögezte le Christine Lagarde a görög miniszterelnöknek írott válaszlevelében.

A német kormány és a német pénzügyminisztérium képviselői nem kommentálták a kiszivárogtatott értesüléseket. Angela Merkel kancellár és Christine Lagarde kedden találkozik Berlinben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×