eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hiányosságokat találtak a távhőszolgáltatóknál

Lezárta az Állami Számvevőszék a Sárvár Távhő Hőtermelő és Szolgáltató Kft., a Kapuvári Hőszolgáltató Kft., a Makói Kommunális Nonprofit Kft. és a Szalkatávhő Kft. ellenőrzését, amelynek során egyebek közt pénzügyi, számviteli hiányosságokat tártak fel - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) csütörtökön.

Az ÁSZ a 2011-2014 közötti időszakban értékelte a társaságok közfeladat-ellátását érintő gazdálkodási tevékenységének szabályszerűségét.

A Sárvár Távhő Hőtermelő és Szolgáltató Kft. ellenőrzése a tulajdonosi joggyakorlás, a vagyongazdálkodás, valamint a pénzügyi gazdálkodás területén is tárt fel szabálytalanságokat, hiányosságokat.

A Kapuvári Hőszolgáltató Kft. ellenőrzésekor kiderült, hogy a tulajdonosi jogok önkormányzati érvényesítése és a társaság vagyongazdálkodása alapvetően megfelelő volt, de a szabályzatok kialakítása nem volt teljes körű, valamint a számviteli elszámolásokban előfordultak hiányosságok.

A Makói Városgazdálkodási Nonprofit Kft. ellenőrzésekor a tulajdonosi joggyakorlás, a vagyongazdálkodás, valamint a pénzügyi gazdálkodás területén is tárt fel szabálytalanságokat, hiányosságokat a számvevőszék.

A mátészalkai Szalkatávhő Kft. ellenőrzése megállapította, hogy a számviteli szabályozás tartalmi hiányosságai mellett a társaság vagyongazdálkodása alapvetően szabályszerű volt. Több hiányosságot tártak fel ugyanakkor a számvevők a tulajdonosi joggyakorlás területén, az önköltségszámítással és a számviteli elszámolásokkal összefüggésben is, miközben a távhődíjakat nem támasztották alá számításokkal, kalkulációval.

A vizsgálatok megállapításai alapján az ÁSZ a társaságok ügyvezető igazgatóinak és a polgármestereknek javaslatokat tett, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Az ÁSZ folyamatosan végzi az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató gazdasági társaságok ellenőrzését - közölték.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×