Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kétéves költségvetésre készülhet a kormány? - A minisztérium cáfol

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kétéves költségvetésre készülhet a kormány a választás előtti két évre - értesült az InfoRádió. Emiatt lehet szükség arra, hogy a kormány szabad kezet kapjon a költségvetésen belüli átcsoportosításra.

20 perc alatt döntött arról kedden a parlament költségvetési bizottsága, hogy támogatja az államháztartási törvény módosítását.

A javaslatot február végén terjesztette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, és a lényege, hogy a kormány tagjai gyakorlatilag bármilyen célra elkülöníthetnek forrásokat anélkül, hogy módosítani kellene a költségvetést. Ha a parlament is megszavazza, akkor elég lesz ezután egy rendelet, és máris működhet az átcsoportosítás.

Az InfoRádió úgy értesült, hogy a javaslatra azért van szükség, mert a kormány szándéka, hogy a választás előtti időszakban 2 éves költségvetés legyen, azaz a 2017-re és 2018-ra szóló költségvetési terveket már idén elfogadják.

A kétéves költségvetés politikailag jó helyzetet teremthet a kormánynak, hiszen ha valóban így lesz, akkor a választások előtt közvetlenül nem kell a költségvetésről vitatkozni, és a Lázár János-féle javaslattal pedig bármikor egy rendelettel átcsoportosítható lesz a pénz.

A Fidesz első kormányzása idején is volt ilyen, mégpedig épp a választások előtti két évben, azaz 2001-2002-ben kétéves költségvetése volt Magyarországnak, és az akkori pénzügyminiszter is Varga Mihály volt. 

Az InfoRádió megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium a következő közleményt adta ki:

"A nemzetgazdasági tárca a 2017. évi költségvetést tervezi

Miután több médiumnak sem sikerült helyesen értelmeznie a tárca InfoRádiónak adott mai egyértelmű és világos válaszát, ezúton tájékoztatjuk a nyilvánosságot: a Nemzetgazdasági Minisztérium nem kétéves költségvetés, hanem a 2017-es büdzsé előkészítésén dolgozik. Erre való tekintettel kérjük az érintett sajtómunkatársakat, hogy lehetőség szerint kerüljék a feltételezések és az egyéb forrásból származó információk tényként való közlését."

Hanganyag: Panulin Ildikó