A Mol alaptőkéjének leszállításáról dönt áprilisi közgyűlésén

InfoRádió / MTI
2016. március 22. 19:36
A Mol Nyrt. igazgatósága az alaptőke 2,09 milliárd forinttal történő leszállítását javasolja a részvényeseknek a vállalat áprilisi éves közgyűlésén, így várhatóan 102,4 milliárd forint lesz a társaság alaptőkéje - közölte az energiaipari vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden.

A tájékoztatás szerint az alaptőke csökkentést 2 090 381 darab, 1000 forint névértékű, "A" sorozatú, a társaság tulajdonában álló törzsrészvény bevonásával hajtják végre. Az alaptőke leszállítás a társaság részvényeseinek részvénytulajdonát nem érinti.

Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a Mol március 20-i hatállyal felmondta a Magnolia Ltd-vel 2006. március 20-án megkötött swap szerződést, így sajátrészvény tulajdona várhatóan 7,2 százalékra növekszik. Mivel a Mol pénzügyi helyzete stabil, készpénztermelő képessége magas, mérlege erős, nincs szüksége saját tőke típusú finanszírozásra befektetései és a növekedése finanszírozásához - áll a közleményben.

Mint írják, ennek következtében felmerül tőkeoptimalizációs lépések lehetősége és szükségessége. Az igazgatóság a jelenlegi alaptőke mintegy 2 százalékának megfelelő összegű, részvénybevonással megvalósuló alaptőke leszállítást javasol a részvényeseknek, amely elősegíti a társaság pénzügyi rugalmasságának megőrzését, ugyanakkor előmozdítja a tőkeszerkezet optimalizálását, a részvényesi hozam növelését.