Nagyszabású kínai beruházás Magyarországon - a nap hírei

Infostart
2016. március 21. 22:03
Két kínai autóipari beszállító 30 millió eurós beruházást hoz Magyarországra. Újabb szolgáltatókat kapcsolna be az adóhatósághoz az online pénztárgépekkel a kormány. Még az idén közvetlen légi járatokat indítanak Kubába az amerikai légitársaságok. A nap hírei 2016. március 21-én, hétfőn.

Két kínai autóipari beszállító 30 millió eurós beruházást hoz Magyarországra - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. A Nyugat-Dunántúlon megvalósuló befektetések 600 új munkahelyet teremtenek. Mindkét vállalattal a következő hetekben jelentik be a beruházások részleteit. Szijjártó Péter az InfoRádióban elmondta: Magyarország továbbra is a kínai-közép-európai együttműködés zászlóshajója.

Újabb szolgáltatókat kapcsolna be az adóhatósághoz az online pénztárgépekkel a kormány. A nemzetgazdasági miniszter várhatóan kedden jelenti be a gép használatára kötelezettek körét. Varga Mihály tavaly novemberben az autószervizeket, taxikat, valamint a konditermeket, a wellness és a pénzváltó szolgáltatókat említette. A portfolió szerint két lépcsőben történik majd a mintegy 30-50 ezer új kassza kihelyezése.

Emelkedett a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program idei éves fejlesztési kerete. A kormány döntése értelmében 173 milliárd forinttal több, összesen 1025 milliárd forintnyi uniós forrás áll rendelkezésre. Rákossy Balázs uniós források felhasználásáért felelős államtitkár hangsúlyozta, a döntés lehetővé teszi a keret forrásainak gyorsabb lehívását, ezzel a támogatott, elsősorban a helyi gazdaságfejlesztést, illetve a foglalkoztatottság növelését célzó fejlesztések mielőbbi megvalósulását.  

2018-ra minden háztartásban elérhetővé tenné az internetes szolgáltatás a kormány - erősítette meg a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos. Deutsch Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte:júniusra elkészül egy digitális oktatási stratégia, fontos célnak nevezte, hogy 2020-ra minden oktatási intézményben legyen szélessávú wifi hozzáférés. Emellett az internet áfájának 18 százalékra csökkentését ígérte 2017-re. Hozzátette: ősszel nyújtják be a visegrádi négyek Brüsszelnek a nagy nemzetközi internetes cégek adóelkerülésének megszüntetéséről szóló javaslatot .

A Pedagógusok Szakszervezete azt javasolja, hogy a tanárok március 30-án délután négy óra után, vagyis a munkaidőn kívül fejezzék ki véleményüket a köznevelés helyzetéről. Az érdekvédelmi szervezet közleménye szerint fontos, hogy a vélemény nyilvánítás ideje alatt se maradjanak a gyermekek felügyelet nélkül. A Pedagógusok Szakszervezete azt is hangsúlyozza: a  véleménynyilvánításra vagy attól való távolmaradásra senki nem késztethető.

Elkezdődött a Puskás Ferenc Stadion vasbetonszerkezeteinek a bontása, amely a tervek szerint 8 hónapig tart. Az új aréna építése az idén decemberben kezdődhet el és 2019-ben fejeződik be. Skardelli György építész-tervező a helyszínbejárás előtt azt mondta: a régi stadionból megmarad néhány jellegzetes elem. A háromszintes lelátó mind a 65 ezer ülőhelye fedett lesz az új stadionban, amely mindenben megfelel majd a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságra vonatkozó előírásoknak.

Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba a párizsi öngyilkos merényletek elkövetőinek egyik segítője. A belga főügyészség közölte: a 24 éves férfi egyike azoknak, akiket a pénteken elfogott Salah Abdeslam szállított bérelt autóval Magyarországról Belgiumba. A kocsit még szeptemberben ellenőrizték az osztrák-magyar határnál, később kiderült, az utasok hamis személyazonosító okmányt mutattak fel.

Logisztikai segítséget kért az uniótól a Törökországgal megkötött egyezség végrehajtásához az athéni kormány. A nehéz gazdasági helyzetben lévő Görögország hónapok óta az európai migránsválság középpontjában van, ugyanakkor kiterjedt logisztikai műveletet igyekszik megszervezni a menedékkérelmi eljárások feldolgozására. Az Európai Bizottság korábban arról számolt be, hogy a megállapodás teljesítésén 4 ezer ember dolgozik majd.

Az amerikai elnök szerint véget ér majd a Kuba elleni embargó, de azt egyelőre nem tudni, hogy mikor. Barack Obama havannai látogatásán beszélt erről. Az amerikai elnök  a kubai államfővel tartott találkozója után úgy értékelte: a feloldás üteme részben attól függ majd, hogy milyen gyorsan lehet felszámolni az emberi jogok területén fennálló nézeteltéréseket. Raúl Castro arról beszélt: Washington és Havanna között mindig lesznek nézetkülönbségek az emberi jogok területén. Egyben kereskedelmi és utazási könnyítést szorgalmazott Kuba számára. Még az idén közvetlen légi járatokat indítanak Kubába az amerikai légitársaságok.