Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Külföldi horgászokkal "gazdagodik" a Balaton

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A tógazdasági halértékesítés és a bővülő horgászati turizmus hozta a jó eredményt a Balatoni Halgazdálkodási Zrt.-nél - mondta a társaság vezérigazgatója. Szári Zsolt hozzátette: csak a horgászjegyekből származó bevétel 10 százalékkal nőtt.

"Jól sikerült a tógazdasági haltermelésünk, emiatt több halat is tudtunk a Balatonba termelni, és olcsóbban állítottuk elő a tógazdasági halat" - mondta a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója.

"Már közel két éve nincs halászat a Balatonon semmilyen formában, egyedül a kilépő vízzel elúszó angolnákat fogjuk a Sió medrében csapdás módszerrel. Ez horgászati szempontból rendkívül előnyös. Rengetegen ugyanis azért nem jöttek - különösen külföldről - horgászni a Balatonra, mert itt halásztak. Ráadásul az elmúlt két évben igyekeztünk a haltelepítéseket is úgy végezni, a halőrzést úgy fokozni, hogy az kedvező legyen a halállomány számára, és ezáltal természetesen a horgász számára is" - közölte Szári Zsolt.

"A tavalyi 25 millió forintos bevételhez az is kellett, hogy a horgászati ágazatunk bevétele közel 10 százalékot erősödött az előző évhez képest. Több a horgász a Balatonon, többen váltanak engedélyt, több vendég jön. Van ugyan egy nagyjából állandó létszámú helyi horgászréteg, de növekedést elérni csak a horgászturizmus fejlesztésével lehet" - fogalmazott.

A vezérigazgató elmondta, hogy idén ugyanezt az eredményt szeretnék tartani, de bíznak abban, hogy még ennél jobb eredményt érnek el.

"De nagyon sok mindentől függ az, hogy milyen eredménnyel tudjuk zárni az adott évet. Részben függ attól, hogy milyen az időjárás, milyen vízállás van a Balatonon, és attól is, hogy a tógazdasági haltermelésünk hogyan működik, mennyi halat tudunk előállítani" - részletezte.

Nagy változásokat nem vár idén a Balatoni Halgazdálkodási Zrt, a cél, hogy továbbra is stabil maradjon a tevékenysége és a bevétele is. Azt szeretnék, ha tovább erősödne a horgászati ágazat bevétele. Szári Zsolt nagyon jó eredménynek tartaná, ha sikerülne tartani az előző két év erősödését.

Hanganyag: Panulin Ildikó