eur:
394.03
usd:
368.72
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Laufer Tamás: szakmák megszűnésébe kerülhet a digitalizáció

Sok szakmát veszélyeztet a digitális gazdaság térhódítása a közeljövőben - mondta az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

A digitalizáció nyomán elsősorban a pénzügyi területeken várható, hogy kevesebb munkaerőre lesz szükség a jövőben - vélekedett Laufer Tamás, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke.

"Nagyon sok olyan szakma van, ami - tehát a fehérgalléros terület, ami komoly veszélyben van én azt gondolom, tehát, ha belegondolunk a könyvelőkbe, egyre sztenderdizáltabbak ezek a folyamatok, minden mindennel össze van integrálva és ezt automatikusan le lehet könyvelni, úgyhogy veszély lehet. Vagy a banki terület. Az egyik legnagyobb amerikai bank felmérése alapján 20 éven belül 25 millió állás fog megszűnni a bankoknál."

Várhatóan ugyanis több fiókot is megszüntetnek a pénzintézetek, de a privát bankárok egy részére sem lesz szükség - tette hozzá Laufer Tamás. Ám kitért arra is, hogy az elmúlt 30 évben olyan új vállalatok tűntek fel, amelyek bevételük, befolyásuk alapján lecserélték a korábbi legnagyobb cégeket.

"Tehát a top 50-nek a 60-70 százaléka az olyan vállalat, akik az elmúlt 20-30 évben jöttek fel, tűntek fel. Tehát lehet azt várni, hogy új szakmák jönnek."

A magyar kormány bürokrácia-csökkentési tervére vonatkozó kérdésre Laufer Tamás úgy látta, hogy valóban áramvonalasítható az államigazgatás, ám ő maga nem a létszámcsökkentést tartotta a folyamat legfontosabb eredményének, hanem, hogy növelhető a közigazgatás hatékonysága.

A digitális szolgáltatók, mint a személyszállítás esetében az Uber a fogyasztók számára a piaci verseny miatt előnyösek, a minőség romlása miatt azonban hátrányt jelentenek - mondta az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

A szabályozással kellett volna felkészülni az új digitális szolgáltatásokkal érkező piaci feszültségekre, ami az Uber és az Airbnb esetében tapasztalható - fogalmazott az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke.

"Tehát én azt gondolom, hogy ha a verseny szempontjából nézzük, a fogyasztónak előnyös, ha a minőség romlását nézzük, a fogyasztónak nem annyira előnyös, tehát itt kell észnél lenni a szabályozással és természetesen egyetértek azzal, hogy a vállalkozók is próbálják megvédeni a piacot, de úgy tudják legjobban megvédeni a piacot, ha tudomásul vesszük, hogy azok az arany idők - voltak ilyenek is - azok elmúlnak és most valahogy mondjuk ezüstidők jönnek."

Az Európai Bizottság harcát, hogy valamiképp uniós szinten kezelje a globálisan működő tech-óriások adóztatását, Laufer Tamás támogatta.

"Tehát valahol meg kell találni, hogy ahol a bevétel keletkezik, akkor ott kell adózni. Bizonyos szabályozások már off-shore-okkal szemben már vannak, tehát hogyha egy olyan országból szolgáltatnak valamit, azt már Magyarország évekkel ezelőtt bevezette nagyon helyesen, hogy akkor arra büntető adót kell fizetni. De nem a fogyasztókkal kell kifizetni, nem azokkal a kkv-kkal kell kifizetni, most itt nem az Uberről, hanem más szolgáltatásokról is beszélve, akik mondjuk felhasználnak ilyen szolgáltatásokat, mert az abba az irányba viszi őket, hogy elhagyják az országot. Akkor nézzék meg a szomszéd országba, hátha ott jobb az adózási környezet."

Laufer Tamás úgy látta, hogy az Európai Uniónak egységesen kell fellépnie a tagállami szabályozások helyett és meg kellene egyeznie a kérdésről az Amerikai Egyesült Államokkal.

Hanganyag: Panulin Ildikó, Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×