eur:
392.85
usd:
366.21
bux:
66895.9
2024. április 25. csütörtök Márk

Lázár János: az uniós támogatás nem ajándék

Idén év végéig az uniós pályázati források 85 százalékát kiírja a kormány - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Portfolio konferenciáján. Lázár János hozzátette: az uniós pályázatok értékelése állami hatáskörben lesz.

Bár egy-két éve még többen vélekedtek úgy, hogy komoly forrásvesztés fenyegeti Magyarországot, mostanra kijelenthető, hogy 9200 milliárd forint a jóváhagyott kifizetési összeg, amely 108 százalékot jelent, míg ezzel szemben például Szlovákia és Csehország esetében valószínű 1-1 milliárd euró elvesztése, Romániánál pedig 4 milliárd is lehet ez az összeg - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János összegzése szerint az előző uniós ciklusban több mint 70 ezer projekt kapott támogatást, de komoly problémát jelentett, hogy 2007 és 2010 között mindössze 904 milliárdot fizettek ki a 9600 milliárdból, ugyanakkor az intézményrendszer átalakításával 2013-tól sikerült felpörgetni a kifizetéseket.

Lázár János kijelentette: az uniótól kapott támogatás nem ajándék, sőt, ha mérleget von, akkor nem kap semmit Magyarország az Európai Bizottságtól.

"Először is Magyarország háromezer milliárddal járul az Európai Unió költségvetéséhez ebben az időszakban. A tizenkétezer milliárdos 2014-20-as kasszában benne van az önerő, körülbelül nettó kilencezer milliárd, ebből levonunk három-négyezer milliárdot, amelyt beteszünk az Európai Bizottság kasszájába, marad körülbelül négy-ötezer milliárd forint, amely látszólag fölzárkózási támogatás. Érdemes volna egy olyan számítást elvégezni, hogy a 2004-es csatlakozás gazdasági szempontból - a társadalompolitikai, függetlenségi kérdésekről nem beszélek, aminek szintén megfizetjük az árát - csak a vámok eltörlésével a szabad munkaerő-, tőke és áruáramlás mekkora forráskivitellel jár, mekkora veszteséggel jár az országnak. Azt valószínűsítem, hogy ha ezeket a számokat egymás mellé rakjuk, tulajdonképpen nem kapunk semmit az Európai Uniótól."

A miniszter szerint az eddigi pályázati forráskihelyezések kifejezetten kedveztek a külföldi nagyvállalatoknak, ez pedig az EU részéről tudatos - vélte, mivel szándékosan állít a bizottság olyan bürokratikus akadályokat, legyen az közbeszerzési szabály például, amelyekkel megnehezíti a forráshoz jutást. 

Hozzátette azt is, hogy a bankadó csökkentés ellenére, még mindig vannak bankok, külföldi tulajdonúak, amelyek piros lapot mutatnak a kormánynak - fogalmazott, azaz nem vállalnak kockázatot a vállalkozások hitelezésében. 
Lázár János szerint a nagy létszámú bürokrácia komoly teher az állam és főleg a gazdaság vállán. Úgy fogalmazott: 4,4 millióan fizetnek adót, és 1 millió embernek ebből az állam utal, azaz alig több mint 3 millióan tartják fenn az államot, ezért muszáj csökkenteni a közszféra létszámát, aminek az időtávja még bizonytalan, de 300 milliárdot költ majd erre az állam uniós forrásból. 
A menetrendről a miniszter azt mondta: a ciklus forrásainak 48 százalékát írták ki mostanáig, év végéig 85 százalékot céloztak meg, jövő júniusig pedig az összes pályázatot ki kell írni, minden forrásra, és 2018-ig a pénz jelentős részét ki is kell fizetni. Egy szerdai kormányhatározat szerint pedig pályázati értékelést csak állami tisztségviselő végezhet, jelenleg ezt 3000 ember végzi, őket újra kiválasztják. A pályázatok kiértékelésénél nem lesz kiszervezés - jelentette ki.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×