Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Debrecenben bővít a Richter

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Biotechnológiai kapacitásbővítést hajt végre a Richter gyógyszergyár Debrecenben. A 15 milliárdos beruházást a kormány 5 milliárd forinttal támogatja. Szijjártó Péter külügyi-, és külgazdasági miniszter szerint a tavalyi rekordmagas magyar export nem valósulhatott volna meg a magyar gyógyszerkivitel nélkül.

A beszállítókkal együtt több mint 10 ezer főt foglalkoztató a Richter Gedeon Nyrt. egyik fő célja az innováció és a kutatás-fejlesztésre fordított források növelése - mondta a sajtótájékoztatón cég vezérigazgatója.

Bogsch Erik közölte, átlagosan éves árbevételük 12 százalékát, vagyis több mint 40 milliárd forintot fordítanak gyógyszerkutatásokra.

Hozzátette: a debreceni ipari parkban lévő telephelyükre a 2012-es átadás óta több mint 25 milliárdot forintot költöttek, ezt a telephelyet bővítik a következő két évben.

"Amiről a mai nap szó van, az a debreceni üzem továbbfejlesztése. A beruházás 15 milliárd forintból valósul meg, 2018 végére fog befejeződni, és 125 plusz főt fog foglalkoztatni" - közölte a cég vezérigazgatója.

Bogsch Erik elmondta, hogy az új telephelyen az onkológiában és az immunológiában használatos biológiai készítményeket fognak gyártani.

Papp László, Debrecen polgármestere azt hangsúlyozta, hogy sikeres a város innovációs programja, ezt támasztja alá, hogy az elmúlt években jelentősen emelkedett az iparűzési adóbevétel a városban. Ehhez nagymértékben járult hozzá a gyógyszercég.

"Most már azt mondhatjuk, hogy az előző beruházáshoz - amely összességében 25 milliárd forintot tett ki - hozzászámítva a mostani beruházási értéket, egy 40 milliárd forintos beruházási értékkel a város egyik legnagyobb beruházójává és
foglalkoztatójává lép elő" - mondta Debrecen polgármestere.

Szijjártó Péter külügyi-, és külgazdasági miniszter azt emelte ki, hogy a biotechnológiai kapacitásbővítő beruházást a kormány 5 milliárd forinttal támogatja.

"Az elmúlt hetekben sokat beszéltünk már arról, hogy a magyar export rekordot döntött a tavalyi esztendőben. 90 és fél milliárd eurónyi magyar exportról számolhattunk be. Ez nem lett volna lehetséges akkor, ha a magyar gyógyszerexport nem döntött volna rekordot. Márpedig a helyzet ez. 2015-ben volt eddig minden idők legmagasabb magyar gyógyszerkivitele, mégpedig 4 és fél milliárd euró értékben. A 4 és fél milliárd eurónyi magyar gyógyszerexportból 1,2 milliárd euró a Richter vállalat exportjához kötődik" - fogalmazott Szijjártó Péter.

A debreceni üzem fejlesztése az idén kezdődik, és 2018-ban fejeződik be. A kapacitásbővítéssel magasan kvalifikált, speciális munkakörben teremtenek új munkahelyeket.

Hanganyag: Sipos Ildikó