Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A magasabb GDP nyomán alacsonyabb az adósságráta

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kedden megjelent 2015-ös nominális GDP adattal számolva a korábban közölt 75,5 százaléknál is alacsonyabb, 75,3 százalékos volt tavaly az európai uniós módszertannal számolt GDP-arányos államadósság. A tavalyi GDP folyó áron 33 711,84 milliárd forintot tett ki - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett részletes jelentéséből.

A Magyar Nemzeti Bank február közepén az előzetes pénzügyi számlák alapján közölte, hogy az államháztartás névértéken számításba vett konszolidált bruttó - úgynevezett maastrichti - adóssága 25 393 milliárd forint volt, amit akkor a GDP 75,5 százalékával tartott egyenlőnek, megjegyezve, hogy a tavalyi negyedik negyedévre a saját GDP becslését használta a számításhoz.

A keddi friss adat megjelenéséig a tavalyi GDP nominális értékére az Európai Uniónak megküldött EDP-jelentésben becsült 33 651,063 milliárd forintos előrejelzéssel lehetett kalkulálni, aminek valóban a 75,5 százalékos GDP arányos adósságadat felelt meg. A 60,8 milliárddal, csaknem 0,2 százalékkal nagyobb GDP érték ennek megfelelően alacsonyabb adósságrátát jelent.

A GDP-arányos államadósság a 2014 végi 76,2 százalékról csökkent 0,9 százalékponttal a múlt évben. Két évvel korább 76,8 százalék volt, 2011 végén pedig az államadósság még elérte a GDP 80,8 százalékát.