Túljárnának az okostelefon-gyártók eszén a francia képviselők

InfoRádió / MTI
2016. március 3. 23:45
Első olvasatban megszavazták a francia képviselők csütörtökön azt a törvénymódosítást, amely büntetést szab ki azokra az okostelefon-gyártókra, amelyek megtagadják, hogy együttműködjenek az igazságszolgáltatással terrorizmussal összefüggő ügyekben.

A Franciaországban egyedülálló intézkedés az Egyesült Államokban az Apple és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közötti jogi vitához hasonló ügy kibontakozásának akarja elejét venni. Az FBI ugyanis szeretne hozzáférni a tavaly decemberi, San Bernardinóban elkövetett terrortámadás egyik elkövetőjének iPhone-ján tárolt adatokhoz, a vállalat viszont ellenáll a felszólításnak.

A törvénymódosítást egy büntetőjogi reformcsomag keretében Francois Hollande francia elnök szocialista kormányával szembemenve első olvasatban fogadta el a törvényhozás, egyáltalán nem biztos azonban, hogy a következő, maratoni parlamenti vitát is sikerrel átvészeli.

A jobboldali ellenzék által benyújtott, vitatott javaslat szerint azt a magánszervezetet, amely terrorista cselekmények felderítése esetén megtagadja az olyan adatoknak az igazságügyi szervekkel való megadását, amelyeket általa fejlesztett titkosítási rendszer véd, öt év börtönnel és 350 ezer eurós pénzbírsággal sújthatnák.

A törvénycsomag elfogadása tenné lehetővé a május végéig érvényben lévő szükségállapot feloldását. A szükségállapotot azután vezették be Franciaországban, hogy november 13-án Párizsban nyolc helyszínen, gépfegyverekkel elkövetett merényletekben 130-an haltak meg és több százan megsebesültek.