Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nagy húsvéti élelmiszer razzia várható

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megkezdődött a húsvéti termékek ellenőrzése. A részletekről Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal igazgatója beszélt az InfoRádiónak.

"Ez az ellenőrzés-sorozat már csaknem 10 éves hagyományra tekint vissza. Év közben vannak olyan ünnepkörök és események, amelyek indokolják, hogy az adott időszakra jellemző termékeket kiemelten ellenőrizzük" - mondta Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal igazgatója az InfoRádiónak.

Hozzátette: nagy mennyiségű, kényes kockázatot magában rejtő termék kerül ilyenkor forgalomba, és mind az előállítókat, mind a forgalmazókat próbatétel elé állítja a többszörösére növekedett árumennyiség szabályos szállítása, tárolása, a higiéniai követelmények betartása.

"A húsvéti időszakban az ellenőrzés az ünnephez kötődő termékekre vonatkozik, elsősorban a különböző pácolt, füstölt, nyers vagy főtt húskészítményekre. A sonkafélékre, illetve azokra a húskészítményekre, amelyeket a magyar hagyomány szerint a sonkákhoz hasonló módon készítünk és fogyasztunk el" - hangsúlyozta a Nébih igazgatója.

Mint mondta, természetesen a vizsgálat körébe tartozik a tojás is.

"Ebben az évben nagyon szigorúan odafigyelünk arra, hogy a külföldről származó, esetleg hosszabb utat és tárolási időt megélt tojások ne magyar termékként kerüljenek forgalomba, hiszen ez az élelmiszer-hamisítás egyik formája" - hívta fel a figyelmet az igazgató.

Pleva György szerint az édesipari termékek ellenőrzése sem maradhat el, mind az előállítóknál és a forgalmazásban is vizsgálják majd ezeket a termékeket, és a tervben előírt mintavételek is megérkeznek majd ebben az időszakban.

"Februárban teszteltük a Magyarországon kapható tejcsokoládékat, ezzel is próbálunk a fogyasztóknak tanácsokat adni, hogy milyen módon válasszák ki az édességeket" - jegyezte meg.

Hozzáfűzte: a különböző szeszes italok ellenőrzésére is sor kerül, illetve a szezonális gyümölcs és zöldség is beletartozik a vizsgálati körbe.

"Ebben az időszakban megnő a külföldre történő bárány kiszállítás is, ezeknek az állatvédelmi aspektusait is vizsgáljuk majd. A nyulak és a baromfik piacra jutása is megnövekszik, erre is odafigyelünk" - hangsúlyozta Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal igazgatója az InfoRádiónak.

Hanganyag: Kálló Izabella