eur:
393.93
usd:
364.87
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Először karambolozott egy Google-robotautó

Elismerte a Google, hogy "részben" a szoftver hibájából karambolozott egyik tesztelés alatt álló önjáró autója.

A Lexus típusú kísérleti jármű február 14-én a kaliforniai Mountain View-ban ütközött össze egy autóbusszal igen kis sebesség mellett. A balesetben senki sem sérült meg, csak kisebb töréskár keletkezett.

A robotautó sávot akart váltani egy akadály kikerülése céljából, és több más autót is elengedett már, amikor sávváltás közben egy busz "beleszaladt". A robotautó mindössze 3, az autóbusz pedig 20 kilométeres sebességgel haladt, amikor az ütközés történt.

Az autóban ülő szakértő nem állította le a sávváltási manővert, mert abból indult ki, hogy elegendő lesz az idő a váltásra, vagy hogy szükség esetén a busz lefékez.

"Ebben az esetben egyértelműen bizonyos felelősség terhel bennünket, mert az ütközés nem történt volna meg, ha az autónk nem lett volna mozgásban" - ismerte el az informatikai óriáscég hétfői közleményében.

A baleset után igazítottak a szoftveren, így az önjáró autók most már abból indulnak ki, hogy kisebb a valószínűsége annak, hogy a buszok és más nagyméretű járművek előre engedik őket.

A Google-szoftverrel működő önjáró kísérleti autók hat év alatt már több mint kétmillió kilométert tettek meg, ez idő alatt bő egy tucatnyi baleset történt velük olyankor, amikor a szoftver irányítása alatt álltak. A karambolok többségében ember vezette autók hajtottak beléjük hátulról.

Olyan baleset, amelyben a szoftver lett volna a hibás, mindeddig nem fordult elő. Az autóban ülő "ellenőr" amúgy is rögtön beavatkozik, ha úgy érzi, hogy a szoftver túlterhelt.

A sofőr nélküli autóknak eddig főleg azt hánytorgatták fel, hogy túl óvatosan hajtanak és ezzel feltartják a forgalmat. Egy alkalommal rendőrök le is intettek egy robotautót, mert túl lassan haladt.

A Google most igyekszik úgy igazítani az algoritmusokat, hogy a robotautók gördülékenyebben beilleszkedjenek a forgalomba és feltételezzék azt is, hogy más autósok lelassítanak miattuk.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×