Rekordnagyságú gyémántot találtak Angolában

InfoRádió / MTI
2016. február 16. 08:27
Rekordnagyságú, 404 karátos nyersgyémántot talált egy ausztrál bányatársaság Angolában, az afrikai országban soha nem bukkantak még ekkora példányra, és minden bizonnyal ez az eddigi legnagyobb fogás, amelyet ausztrál cég talált.

A drágakő csiszolatlanul legkevesebb 14 millió amerikai dollárt (3,9 milliárd forintot) ér.

Az ausztrál sajtó keddi híradásai szerint a perth-i Lucapa Diamond Company - egy kisebb ausztrál társaság - az Angola fővárosától mintegy 630 kilométerre lévő lelőhelyén bukkant a valaha talált 27. legnagyobb drágakőre.

Miles Kennedy, a cég elnöke az ABC ausztrál közszolgálati adónak azt mondta, a 3000 négyzetkilométeres terület, ahol a bánya működik, rendkívül elhagyatott, és nyolcévi munkájuk érett be a világraszóló lelettel.

"Ez a legnagyobb gyémánt, amelyet Angolában találtak, és a legnagyobb, amelyet egy ausztrál társaság talált" - hívta fel a figyelmet a szakember. Megjegyezte azt is, hogy már a drágakő árából fedezni tudnák terjeszkedésüket a térségben.

A világ eddig ismert legnagyobb nyersgyémántja a 3106 karátos (621 grammos) Cullinan volt, amelyre 1905-ben leltek Dél-Afrikában. Azt a drágakövet 105 kisebb darabra vágták, a két legnagyobb az Afrika nagy csillaga és az Afrika kis csillaga. Mindkettő a brit koronaékszerek része, és a londoni Towerben őrzik őket.