Irán olajkivitele fokozatosan nőni fog

InfoRádió / MTI
2016. február 14. 13:01
Irán a következő hónapokban fokozatosan növeli olajkivitelét a nyomott olajár ellenére is - jelentette be az ország első alelnöke vasárnap.

Esak Dzsahangiri azt mondta, hogy miközben jelenleg napi 1,3 millió hordó kőolajat exportál Irán, ez a mennyiség márciusban 1,5 millió hordóra nő, és a március 21-ével kezdődő évben a kivitel eléri majd a napi 2 millió hordót.

Részben az iráni olajtermelés várható növekedése alapján a hét elején a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) úgy vélte, hogy tovább csökkenhet a kőolaj ára.

A szervezet borúlátó vélekedése azután vált ismertté, hogy feloldották az Iránnal szembeni olajszankciókat, és az OPEC tagországai nem tudtak megállapodni az olajtermelés csökkentéséről, mert mindenki félti azt a piaci részesedést, amelyet korábban sikerült kiharcolnia.

Az OPEC januárban napi 280 ezer hordóval 32,63 millió hordóra növelte olajtermelését. A bővülést elsősorban a már szankciómentes Irán okozta, napi termelése 80 ezer hordóval 2,99 millió hordóra emelkedett.

Ugyanakkor Szúd-Arábia is növelte termelését napi 70 ezer hordóval 10,21 millióra, Irak pedig napi 50 ezer hordóval rekordszintre, 4,35 millió hordóra bővítette termelését a múlt hónapban.

Pénteken régen nem látott napon belüli növekedést ért el a kőolaj ára. A fundamentumok ugyan semmit nem változtak, de a piac megint arra tett, hogy legalább néhány nagy exportőr meg tud állapodni a termelés visszafogásáról. Az Egyesült Arab Emírségek olajügyi minisztere jelezte, hogy az OPEC kész tárgyalni a lehetséges termeléscsökkentésről. Szavainak súlyt ad, hogy az emírségek hagyományosan szorosan egyezteti politikáját Szaúd-Arábiával, a legfontosabb OPEC-taggal. A 90 százalékban az olajexporttól függő Venezuela pedig nagy erőfeszítéseket tesz, hogy az exportőrök legalább a termelési szint befagyasztásában megállapodjanak.

Pénteken az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 11 százalékkal (3,30 dollárral) 33,36 dollárra emelkedett.

A Brent ára a héten összességében 2,1 százalékkal csökkent, az év eleje óta mintegy 11 százalékkal esett.