A görög bankoknak nem kell újabb feltőkésítés

InfoRádió / MTI
2016. február 14. 12:22
A görög bankokba nem kell újabb pénzeket pumpálni a múlt év végén végrehajtott 14,4 milliárd eurónyi feltőkésítés után - közölte az Európai Központi Bankon (EKB) belül működő bankfelügyeleti testület vezetője.

A francia Daniele Nouy az Agora című görög lap szombati számában megjelent interjúban azt mondta, hogy a legutóbbi feltőkésítés elegendő volt, nincs szüksége további pénzekre a görög bankágazatnak.

Az illetékes feltárta azt is, hogy a görög bankoknak idén nem kell átesniük az EKB stresszhelyzeti felülvizsgálatán, mert tavaly mindenre kiterjedő átvilágításon estek át.

A Görögországnak augusztusban megajánlott, immár harmadik, ezúttal 86 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomagban a bankok feltőkésítésére eredetileg nagyobb összeget, 25 milliárd eurót különítettek el.

A szombati lapinterjúban Daniele Nouy szorgalmazta, hogy a görög bankok tegyenek meg mindent a rossz hitelek arányának csökkentésére. Görögországban a nemteljesülő kockázattal rendelkező hitelek aránya 107 milliárd euró, ami a teljes hitelállomány mintegy 11 százaléka.