Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így kell kérni a nyugdíjbiztosításhoz kapcsolódó adójóváírást

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy iráni és öt pakisztáni állampolgárt vett őrizetbe a thaiföldi rendőrség, akiket hamis európai úti okmányok készítésével vádolnak - közölte szerdán a délkelet-ázsiai ország bevándorlási hivatala.

A hatóságok mintegy 170 hamis útlevelet foglaltak le a bűnbanda főhadiszállásán, Bangkok keleti részén. Ezek darabjának piaci értéke 1200-2000 euró (370-620 ezer forint) között mozog.

Az elfogott csoport kiterjedt ügyfélkörének nagy része iráni, szíriai, afganisztáni és iraki állampolgárokból állt - mutatott rá Nathathorn Prousoontorn, a thaiföldi bevándorlási hivatal munkatársa. Mint elmondta, a hamis dokumentumokat gyakran a turistáktól ellopott valódi és érvényes úti okmányok segítségével állítják elő.

A hétfőn őrizetbe vett bűnbandát egy 25 éve Thaiföldön élő iráni férfi, az alvilági körökben csak "doktorként" ismert Hamid Reza Dzsafari vezette.

"Az ország egyik legnagyobb kapcsolatrendszerrel rendelkező bűnszövetkezetét sikerült felszámolni, amely kiváló minőségű hamis útleveleket készített" - magyarázta a bevándorlási hivatal egyik tisztségviselője.

A Thaiföldön készült hamis úti okmányok szinte minden komolyabb merényletnél felbukkannak. 2014 márciusában két utas szállt fel a délkelet-ázsiai királyságban lopott dokumentumokkal a Malaysia Airlines MH370-es járatára, amely később repülés közben eltűnt a radarról. 2010 végén két pakisztáni és egy thaiföldi állampolgárt vettek őrizetbe útiokmány-hamisítás gyanújával egy rendőri művelet során, amelynek célja a 2008-as mumbai és a 2004-es madridi merényletekhez kapcsolódó csoport felszámolása volt.

A délkelet-ázsiai királyság a dokumentumhamisítással, identitásgyártással és -lopással foglalkozó nemzetközi bűnszövetkezetek paradicsoma.