Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Irdatlan kárt okozott a szíriai háború

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nagyjából 35 milliárd dollárra (csaknem 9700 milliárd forintot) tehető a közel öt év tartó és a szomszédos országokra nézve is káros következményekkel járó szíriai polgárháború okozta gazdasági veszteség nagysága - derült ki a Világbank közel-keleti jelentéséből.

Ez a szám a gazdasági teljesítmény visszaeséséből eredő veszteségre vonatkozik, amelyet Szírián kívül a fegyveres konfliktus által közvetlenül leginkább érintett öt másik ország, Törökország, Libanon, Jordánia, Egyiptom és Irak szenved el - olvasható a washingtoni székhelyű pénzügyi intézmény által csütörtökön kiadott dokumentumban. A becsléshez a Világbank a 2007-es árakat vette alapul.

A számításból ugyanakkor kimaradtak azok az anyagi ráfordítások, amelyekre a Szíriával szomszédos államokba menekült emberek alapvető ellátásához van szükség.

A Világbank szerint a háború miatt Szíria szomszédjai "hatalmas költségvetési nyomásnak" vannak kitéve. Egyedül Libanonban évente 2,5 milliárd dollárba (693 milliárd forintba) kerül a menekültek ellátása.

"A munkanélküliek száma nagy a menekültek körében, különösen ami a nőket illeti, akik meg dolgoznak, azok gyakran az informális szektorban teszik ezt" - mutatott rá Shanta Devarajan, a Világbank közel-keleti főközgazdásza.

Szíriában a 2011 márciusában kirobbant konfliktus következtében mára 13,5 millióra nőtt a belső menekültek száma, további több mint 4 millióan pedig külföldön kerestek menedéket. A polgárháborúnak eddig 260 ezer halálos áldozata van.

A csütörtökön Londonban megtartott nemzetközi donorkonferencia résztvevői több mint 10 milliárd dollárt (2770 milliárd forintot) ajánlottak fel a szíriai menekültválság kezelésére az elkövetkező négy évre.