Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Árulhat répát a meggyet termelő őstermelő?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Fehéríti a piacot és tisztességes versenyfeltételeket biztosít az őstermelőknek az új, kártya alapú őstermelői igazolvány, amelyet ezekben a hetekben kell kiváltani az érintetteknek - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Győrffy Balázs elmondta: a rendszer teljesen kiszűri majd az álőstermelőket, azaz azokat a kereskedőket, akik a adózási előny miatt őstermelőként adták el árujukat.

"A fogyasztónak mindenképpen jobb lesz. Érdemi fehéredésre számítunk a piacon. Ha most valaki őstermelői igazolvánnyal rendelkezőtől vásárol, 30-40 százalék esélye van arra, hogy az igazából kereskedelmi forgalomból származó, zöldség-gyümölcs, valamilyen mezőgazdasági termék. Ennek az az oka, hogy őstermelői igazolvánnyal értékesíteni jóval olcsóbb, mint kereskedőként, ezért sokan kiváltják az őstermelői igazolványt és a nagybani piacon megvett terméket sajátként értékesítik. Ez egy adóelkerülési mód. Az a célunk, hogy megkönnyítsük a valódi őstermelők piacra jutását, másrészt pedig meggátoljuk a fogyasztók megtévesztését" - jelezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Győrffy Balázs elmondta: "több olyan változás van, ami előrelépést jelent. Az őstermelői igazolvány papír alapú változata 2016. december 31-vel, már most kártya alapú igazolványokat bocsájtunk ki, ami nemcsak anyaghasználati különbség, hanem informatikai, adatbázis hátteret is takar. A fogyasztóknak arra érdemes figyelniük, hogy az őstermelőknek fel kell tüntetniük az igazolványuk számát az értékesítés helyén, saját termékük esetén azt is, hogy "saját őstermelői tevékenységből előállított". Az év elején a kamara elkészít egy olyan okostelefonos applikációt, amivel ellenőrizhető, hogy az igazolványszámhoz milyen tevékenység tartozik. Ha tehát meggy és barack látszik a telefonon, de ő répát és paradicsomot árul, akkor nyilvánvaló, hogy az nem őstermelői tevékenységből származik. Ez a valódi őstermelőknek is információ, akik gondolkodás nélkül fel fogják jelenteni a csalárd konkurenciát, ezzel tisztul a piac. Reméljük, hogy eljutunk oda, hogy előbb-utóbb a fogyasztó és az őstermelő viszonyrendszer nem lesz terhelve ezzel, valójában a kereskedői részvétellel."

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke bízik abban, hogy a rendszer szigorításainak hatásai már idén érezhetőek lesznek. "Az is például, hogy személyesen kell kiváltani az őstermelői igazolványt, ellenőrizzük az őstermelőt, remélhetőleg hamar érezhetően tisztítja a piacot."

Hanganyag: Panulin Ildikó