Fél milliárd eurót kérnek a segélyszervezetek a migráció miatt

InfoRádió / MTI
2016. január 26. 16:48
Több mint félmilliárd euró pénzügyi segítséget kértek a donorországoktól különféle segélyszervezetek azon menedékkérők megsegítésére, akik a Földközi-tengeren vagy a balkáni útvonalon keresztül akarnak nyugat- és észak-európai országokba jutni - közölte kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

Az igényelt 509 millió eurónyi segély közel felére Görögországban lenne szükség - részletezte közleményében a világszervezet szakosított szerve.

A UNHCR és közel hatvan humanitárius szervezet adománygyűjtő felhívásában hangsúlyozták, hogy a pénzt a menekültek elszállásolására, ivóvízzel való ellátására, valamint egészségügyi berendezések biztosítására fordítanák.

Ezen felül a csoportok segítenék a menekültek regisztrációját, a tengeren bajba került hajók kimentését, a határellenőrzéseket és a migránsok útvonalának közvetlen közelében lévő településeket is.

Az ENSZ adatai szerint tavaly közel 850 ezer menekült érkezett a veszélyes földközi-tengeri útvonalon Törökországból Görögországba abból a mintegy egymillióból, akiknek sikerült Európába jutniuk. Az elmúlt évhez hasonlóan idén is elsősorban a háborús övezetekből, vagyis Szíriából, Afganisztánból és Irakból érkezhet az európai kontinensre a menedékkérők többsége.