Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szijjártó: mintegy 40 millió dollárnyi szerződést írtak alá Ulánbátorban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mintegy 40 millió dollárnyi szerződést írtak alá Ulánbátorban - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter magyar újságíróknak hétfőn a mongol fővárosban.

A megállapodások lehetőséget teremtenek a magyar cégeknek a megjelenésre a mongóliai piacon.

Szijjártó Péter kiemelte azt a szerződést, amelynek eredményeként 25 millió dollár értékben magyar vállalatok újíthatják fel az ország legnagyobb biokombinátját, amelyet évtizedekkel ezelőtt is magyar cégek építettek. Közölte: itt gyártják az ország mintegy 60 milliós állatállományának egészsége megőrzéséhez szükséges oltóanyagokat.

Szijjártó Péter kiemelte: ezt a beruházást egyfajta kapunak tekintik az óriási mongol piac felé, amely a teljes mongol állatállomány egészségmegőrzését, feldolgozását és exportálási lehetőségét jelenti. Így a magyar cégeknek ez a beruházás - amely egyrészt építőipari, másrészt állategészségügyi beruházás - további piaci lehetőségeket is hozhat - magyarázta.

A miniszter arról is beszélt, hogy a Pénzjegynyomda tízmillió dolláros szerződést írt alá, amelynek keretében a mongol elektronikus útleveleket a vállalat fogja gyártani, ami újabb lehetőség arra, hogy egy jelentős piacon vesse mega a lábát egy magyar cég.

Elmondta, a Fővárosi Vízművek pedig az ulánbátori vízművekkel kötött megállapodása értelmében az elkövetkező időszakban felméri az ulánbátori városi vízellátórendszert, annak modernizálási lehetőségét.

Kihasználva azt a komoly referenciát, amelyet a Fővárosi Vízművek világszerte elvégzett megbízásokkal szerzett, az ulánbátori, majd később remélhetőleg az egész mongóliai vízvezeték- és szennyvízvezeték-rendszerének működtetését valósíthatja meg szintén több millió dolláros értékben - fejtette ki a miniszter.

Hanganyag: Németh Zoltán