Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Adózniuk kell az uberes sofőröknek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az uberes sofőrnek számlát kellene adnia, és az így megszerzett jövedelem után vállalkozóként adóznia kellene - mondta az RSM adótanácsadója. Hegedűs Sándor hozzátette: az Uber csak egy platform, amely a két fél - a sofőr és az utas - összekapcsolását teremti meg, de a szolgáltatást a sofőr nyújtja.

"Az Uber struktúrája lehetőséget teremt arra, hogy valaki jogkövető magatartást gyakoroljon, és akár nagyon kedvező adózási formát válasszon. KATÁ-s vállalkozásként például, különösen akkor, ha mellékvállalkozásként látja mindezt el, havi 25 ezer forint adófizetéssel - eltekintve az iparűzési adótól - megoldhatja ennek a kérdésnek a kezelését azzal a másik feltétellel együtt, hogy ebben az esetben neki számlát vagy nyugtát kell majd kibocsátania az egyes utazásoknál - ismertette az RSM adószakértője. Persze tudjuk nagyon jól, hogy a gyakorlat nem feltétlenül mindig ez" - tette hozzá.

"Maga az Uber is ad a felhasználónak egy nyugtát - persze ez nem a magyar áfaszabályok szerint kiállított nyugtát - arról, hogy milyen út során mekkora összeget vontak le az adott személytől. Ez az Uber sofőrt arra késztetheti, hogy ő akkor már a saját nyugtaadásával ne foglalkozzon" - magyarázta.

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy maga az Uber szolgáltatás bankszámlán keresztül mozgó pénzeket jelent. Tehát amikor valaki igénybe veszi ezt a szolgáltatást, akkor a saját bankkártyájával vagy hitelkártyájával fizet, ami megjelenik az Uber számláján, és az ennek az összegnek a 80 százalékát a sofőr számára átutalja. Tehát itt nincs szó készpénzmozgásról, így a jövedelem eltitkolásának ilyen módon a lehetősége mindenképpen csökken - hangsúlyozta Hegedűs Sándor.

Úgy fogalmazott: a sofőr az, aki a szállítási szolgáltatást végzi, és a szerződéses feltételek alapján elsődlegesen ő lép jogviszonyba az utassal. Ebben az esetben valóban neki kellene a jövedelmek után adóznia. Egy másik kérdés az, hogy magának az Ubernek, ami ezt a platformot biztosítja, a jövedelmei után - adott esetben a szállítási költségek 20 százaléka után - hol, hogyan kell adóznia.

Hozzátette: az online platformokon keresztül történő termékértékesítésekhez kapcsolódóan felmerült az, hogy milyen határokig nem kell személyi jövedelemadót fizetni. Ugyanez a szolgáltatásnyújtásnál még nem született meg a szja-törvény keretében.

Ahhoz, hogy valaki vállalkozásként tudjon csak egy tevékenységet folytatni, ahhoz az üzletszerű gazdasági tevékenységnek meg kell valósulnia. Az viszont, hogy ennek a határa hol húzódik, nehéz meghatározni. Aki egyszer-kétszer végez ilyen tevékenységet, azzal ez nem történik meg. De ha valaki rendszeresen, akár naponta végzi, akkor nehéz elvitatni azt, hogy ezt vállalkozási céllal folytatja. Ebben az esetben viszont nagy valószínűséggel csak egyéni vállalkozói keretek között tudja folytatni - közölte Hegedűs Sándor.

Hanganyag: Panulin Ildikó