eur:
395.44
usd:
372.11
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Nyilvántartási és ellenőrzési hibák a CIG Pannónia biztosítóinál

Az MNB összesen 19 millió forint bírságot szabott ki a CIG Pannónia biztosítási csoport élet- és vagyonbiztosítójára, egyebek közt vállalatirányítási, nyilvántartási, informatikai és fogyasztóvédelmi jogsértések miatt - áll a Magyar Nemzeti Bank sajtóközleményében. A feltárt szabálytalanságok mielőbbi megszüntetéséről írásban kell beszámolniuk a biztosítóknak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendszeres ellenőrzései keretében 2016 januárjáig tartó - korlátozott terjedelmű - átfogó vizsgálatot folytatott a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-nél (vagyonbiztosító) és a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-nél (életbiztosító). A vizsgálat több hiányosságot tárt fel - írja a Magyar Nemzeti Bank sajtóközleménye.

A vizsgálat nyomán a jegybank kötelezte a CIG Pannónia biztosítókat: a felügyelőbizottságok irányítsák a jogszabályoknak megfelelően a belső ellenőrzési területeket, alakítsanak ki áttekinthető szervezeti felépítést és ehhez kötődő hatékony döntéshozatali eljárásokat, készítsék el jogszabályszerűen a kiszervezésre vonatkozó belső szabályzataikat.

Az MNB kötelezése alapján mindkét CIG biztosítónak meg kell szüntetnie panaszkezelési tevékenységével, s az erre vonatkozó szabályzataival kapcsolatos hiányosságokat. A jegybank emellett több témában - a biztosítások létrejöttére vonatkozóan, a szerződések hatálya alatt, illetve azok megszüntetéséhez kapcsolódóan is - írta elő a biztosítóknak az ügyfelekkel kötött szerződésekre vonatkozó jogsértő, hiányos tájékoztatások megszüntetését, illetve azok jogszerű módosítását.

A vagyonbiztosítónak például a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításai esetében a jövőben időben kell kiküldenie a biztosítási évfordulóról, a következő időszak díjáról tájékoztató, a kártérítési igényekre vonatkozó, illetve a díjnemfizetések miatt megszűnt szerződésekről szóló ügyfélértesítőket. Az életbiztosítónak többek közt egyértelművé kell tennie a fogyasztók számára a szerződők díjmódosításra, ügyleti döntéseitől függő kedvezményekre, a biztosítási események meghatározására, illetve a nyugdíjbiztosítási járadékszolgáltatásra vonatkozó szerződéses feltételeit, előírásait - olvasható a közleményben.

Az MNB kötelezései alapján a biztosítóknak ki kell küszöbölniük az egyes nyilvántartási-adatfeldolgozási rendszereikben tapasztalt - a vagyonbiztosítónál például egyes fedezetigazolási dokumentumok kiállítására, az életbiztosítónál pedig az ajánlati nyilatkozatok beérkezésének rögzítésére és a megkötött unit-linked befektetési életbiztosítások első díjának jogszerű jóváírására, befektetésére vonatkozó - hiányosságokat, illetve gondoskodniuk a feltárt számviteli és információbiztonsági problémák megszüntetéséről is.

A CIG Pannónia biztosítóknak adatszolgáltatás keretében kell számot adniuk az MNB ma publikált határozataiban előírt különböző intézkedések teljesítéséről idén áprilisban, illetve július végén. A feltárt, orvosolható jogsértések miatt a jegybank összességében 19 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott, amelyből 10 millió forintot a vagyonbiztosítónak, 9 millió forintot az életbiztosítónak kell befizetnie - áll a Magyar Nemzeti Bank sajtóközleményében.

A CIG Pannónia a bírságról szóló határozatra reagálva azt közölte: a biztosító maradéktalanul végrehajtja a határozatban foglaltakat és a jövőben törekszik arra, hogy az MNB elvárásainak maximálisan eleget tegyen. Az MNB rendelkezései a CIG működésének alapjait nem érintik, kisebb korrekciókat tesznek csak szükségessé, amiket döntő részben már végre is hajtott a biztosító - írják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 17:01
×
×
×
×