eur:
394.19
usd:
370.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Vannak jelentkezők az Energetikai Központ ügyfeleinek átvételére

Több szolgáltató is ajánlatot adott be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH) a csütörtöki határidőig, hogy vállalná az ellehetetlenült Energetikai Központ Zrt. fogyasztóinak áramellátását. Az E.ON közleményben tudatta az MTI-vel, hogy maga is az ajánlattevők között van.

A MEKH önkéntes kötelezettségvállalásra várt ajánlatot az áramcégektől, miután az Energetikai Központ Zrt. jelezte, hogy anyagi ellehetetlenülés miatt február 1-jétől nem tudja fenntartani közel 15 ezer háztartási ügyfele áramellátását - erről szerdai számában írt a Népszabadság.

A MEKH tájékoztatása szerint a cég 14 536 lakossági fogyasztót lát el árammal, közülük 8544-et az Elmű, 2180-at az ÉMÁSZ, 3696-ot az E.ON, 116-ot pedig az EDF Démász szolgáltatási területén.

A törvények értelmében a fogyasztók ellátását biztosítani kell, ezért a hatóságnak úgynevezett végső menedékes szolgáltatót kell kijelölnie. Az áramcégek január 14-én csütörtökön délutánig tehettek ajánlatot az ügyfelek ellátására. A MEKH ezt követően új szolgáltatót jelöli ki az érintett háztartások számára, függetlenül attól, hogy elegendő felajánlás érkezett-e.

A hivatal csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy több ajánlatot is kaptak a bajba került cég fogyasztóinak ellátására, ezekről már pénteken döntenek. Az átadás-átvétel folyamatát a MEKH ellenőrzi, a fogyasztók ellátása garantált - szögezte le a hivatal.

Az egyik ajánlattevő az E.ON volt, erről a cég közleményben tájékoztatta az MTI-t. Ajánlatuk szerint a társaság a szolgáltatási területén élő 3696 ügyfél ellátását vállalná át az Energia Központ Zrt.-től.

Az E.ON közleményében hozzátette: ha a MEKH elfogadja a pályázatát, illetve az Energetikai Központ Zrt. az eljárás során betartja a hivatal által előírtakat, a fogyasztók szolgáltatóváltása 2016. február 1-jéig zökkenőmentesen megtörténhet.

Az Energetikai Központ Zrt. 2011-ben jelent meg a hazai lakossági piacon, alternatív lakossági áramszolgáltatóként. Úgy tudott ügyfeleket csábítani a nagy szolgáltatóktól, hogy kisebb áramszámla-kedvezményt kínált számukra, ennek fejében viszont nem nyújtotta például a megszokott színvonalú ügyfélszolgálatot. Az Opten céginformációs adatai szerint 2014-ben a cég árbevétele 1,2 milliárd forint, vesztesége 65 millió, vagyona mínusz 320 millió forint volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×