eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ennyivel drágultak a fogyasztói árak decemberben

Decemberben 0,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest, novemberhez viszonyítva 0,3 százalékkal mérséklődtek. Tavaly az év egészét tekintve a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint az előző évben - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A decemberi adat megfelel az elemzők várakozásnak, a londoni pénzügyi elemzők konszenzusa is 0,9 százalék volt. Tavaly decemberben a legnagyobb mértékben a szeszes italok és a dohányáruk drágultak.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: decemberben a havi összevetésű árcsökkenés oka az üzemanyagárak mérséklődése és az élelmiszerárak csökkenése volt az ünnepi akciók miatt.

Az éves adatokból látszik, teljes egészében kifutott a rezsicsökkentés hatása. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett, de felfelé indultak az árak az élelmiszereknél, egyebek mellett a "nem annyira jó" mezőgazdasági teljesítmény miatt - mondta. Ezt valamennyire ellensúlyozza az üzemanyagárak mérséklődését az éves adatban - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva a KSH osztályvezetője elmondta: a sertéshús áfájának 27 százalékról 5 százalékra történő csökkentése várhatóan a januári adatban fog majd megjelenni, mert idén lépett életbe a változás.

A maginfláció szezonálisan kiigazított értéke 2015-ben 1,2 százalék volt Magyarországon. Decemberben az éves maginfláció - az előző havival megegyező - 1,4 százalékon állt, az előző hónaphoz viszonyítva 0,1 százalék volt a novemberi stagnálás után.

A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított infláció 0,4 százalékos volt 2015 egészében, decemberben az előző évhez képest 1,2 százalékos növekedést, novemberhez hasonlítva 0,3 százalékos csökkenést jelzett a mutató. Novemberhez képest az üzemanyagok 1,9, az élelmiszerek 0,5, a szeszes italok 0,8, a a tartós fogyasztási cikekk 0,3, a ruházati termékek 0,1 százalékkal voltak olcsóbbak decemberben.

A háztartási energia és a szolgáltatások tarifái nem változtak.

Az egy évvel korábbihoz képest decemberben 2,2 százalékkal drágultak az élelmiszerek. Ezen belül az idényáras élelmiszerek ára 23 százalékkal, az étolajé 12,7, míg a cukoré 9,2 százalékkal nőtt. Csökkent a tej (9,5 százalék) és a sajt (6,9 százalék) ára.

Az üzemanyagok 8,9 százalékkal lettek olcsóbbak. A szeszes italok, dohányáruk ára 3,8 százalékkal nőtt, a töményitalok ára 9,0, a dohányáruké 4,8 százalékkal nőtt.

A tartós fogyasztási cikkek 1,7, a szolgáltatások ára 1,5 százalékkal emelkedett. A szolgáltatások közül a legnagyobb mértékben a vendéglátás és szálláshely-szolgáltatások drágultak, decemberben évi 3,3 százalékkal. A közlekedés és a szállítással kapcsolatos szolgáltatások ára 3,4 százalékkal csökkent ugyanebben az időszakban.

A háztartási energia ára átlagosan 0,2 százalékkal csökkent 2014. decemberhez képest. Ezen belül a palackos gázért 13 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, de a szén és a tüzifa ára emelkedett.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×