eur:
393.67
usd:
369.07
bux:
65762.96
2024. április 23. kedd Béla

Balatonfűzfői lőszergyár újratöltve

Újraindítaná a 2011-ben felszámolt balatonfűzfői lőszergyárat a terület új tulajdonosa. A 2,3 milliárd forintos beruházás jelentős mértékű uniós támogatással valósulna meg.

A budapesti székhelyű MIL-EXIM Kereskedelmi Bt., majd Kft. 2011-ben vásárolta meg az akkor felszámolás alatt álló balatonfűzfői lőporgyárat, egykori Nitrokémia Ipartelepet. A vételár üzleti titoknak minősült.

A cég ingatlanát akkor 11 helyrajzi számon tartották nyilván, a MIL-EXIM megvásárolta a gyártósorokat, raktárakat. Megvették a litéri ballisztikai labort és az itt található beépített technológiát, a gépeket, laboratóriumi eszközöket, illetve a lőpor összetevőinek kipróbálásához szükséges eszközöket és fegyvereket.

A cég most közleményben jelentette be: ötvenezer tonnás kapacitású hadianyagüzemet építene a területen. A talányos megfogalmazás szerint speciális haditechnikai intermodális logisztikai és felújító központot építenének ki Balatonfűzfőn. A cég tervei szerint évi 50 ezer tonna hadianyagot hasznosítana, és lőszert gyártana.

A gyártási folyamathoz a balatontipp.hu értesülései szerint az Izraeli Állam 100 százalékos tulajdonában lévő Izraeli Hadiipari Vállalattól, vagyis az Israel Military Industries Ltd.-től vásárolnának a gyakorlatban használható tapasztalatokat. A projekt a cég közleménye szerint több ütemben összesen 50 új munkahelyet teremtene.

A projekt megvalósítására a cég 1 milliárd 427 millió forint önerő mellett 951 millió uniós támogatást kap.

A Népszabadságnak a MIL-EXIM Kft. egyik tulajdonosa azt mondta: a termelés három év alatt futhatna fel 500 tonnára. Csala József - aki korábban a Honvédségnél tűzszerészként dolgozott - arra is felhívta a figyelmet, hogy a területen jelenleg is folyik tűzijátékok gyártása. A településen 1923 óta készítenek robbanóanyagokat, különböző technikákkal.

A helyi lakosok aláírásgyűjtést és népszavazás kezdeményezést nyújtanának be a gyár építése ellen, mert attól tartanak, a létesítmény nem csak veszélyt jelentene rájuk nézve, de a környező ingatlanjaikat is elértéktelenítené.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Visszahúzták a forintot a kamatdöntés után

Visszahúzták a forintot a kamatdöntés után

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×