eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Tavasszal megszűnik a kéthetes jegybanki betét

A kéthetes jegybanki betét fokozatos, 2016. április végén lezáruló kivezetéséről döntött a monetáris tanács - jelentette be kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Ezzel a lépéssel 17 év után kikerül az MNB eszköztárából a kéthetes futamidejű jegybanki eszköz.

Az önfinanszírozási program további támogatásának érdekében hozott döntéstől a jegybank azt várja, hogy a bankok 400-800 milliárd forintos állampapír vásárlását eredményezheti, ami hozzájárul Magyarország külső sérülékenységének további csökkenéséhez, az államadósság stabilabb finanszírozásához és finanszírozási költségének mérséklődéséhez - áll a közleményben.

Az MNB tavaly júniusban jelentette be, hogy a monetáris tanács döntése alapján az önfinanszírozási program keretében megújuló jegybanki eszköztár központi elemeként 2015. szeptember 23-tól a kéthetes betét helyett a három hónapos lejáratú, fix kamatozású jegybanki betét lesz az MNB irányadó eszköze. A kéthetes betétet azóta mennyiségi korlátozás mellett aukciós technikával hirdetik meg. A végleges kivezetésről hozott döntés mögött az a megfontolás húzódott meg, hogy a 3 hónapos jegybanki betéttel szemben likviditás szempontjából az állampapírok sokkal attraktívabbak, ezért a bankok növekvő állampapír-vásárlással fogják az államot finanszírozni, miközben a reálgazdaság hitelkínálata is növekedhet - írta keddi közleményében az MNB.

A monetáris tanács keddi ülésén döntött a a likviditáskezelési célú kéthetes jegybanki betét kivezetéséről, azután, hogy a decemberi kamatdöntő ülés után kiadott közleményében már jelezte: kiemelten vizsgálja a potenciálisan alkalmazható nem-konvencionális eszközök körét.

Az MNB azt is bejelentette, hogy ötödével megemeli a 2014 júniusa óta tendereken meghirdetett jegybanki kamatcsere-eszköz (IRS) mennyiségét, illetve az eszköz árazásában is érvényesíteni fogja a banki források állampapír-piacra terelésének kiemelt, stratégiai jelentőségét. Az utóbbi másfél évben a bankok több mint 1300 milliárd forint értékben kötöttek IRS-ügyletet az MNB-vel, amivel párhuzamosan több mint 2000 milliárd forinttal nőtt a banki állampapír-állomány.

A kéthetes betét kivezetése a bankok további alkalmazkodását, állampapír-vásárlásaik növekedését váltja ki, amitől az ÁKK forint kibocsátási tervének biztonságosabb megvalósulása, illetve a devizaadósság államadósságon belüli részarányának további csökkenése várható. A banki állampapír-kereslet túlnyomó része 2016. április végéig jelentkezhet és hozzájárulhat a hosszabb lejáratú állampapír hozamok további mérséklődéséhez, ami lazább monetáris kondíciókat eredményezhet a hozamgörbe reálgazdaság szempontjából kiemelten fontos hosszú végén. A kéthetes betét kivezetése és az önfinanszírozási program folytatódása következtében 2016-ban tovább szűkülhet az MNB mérlege, apadhat a sterilizációs állomány, miközben a bankközi piac hatékonysága javulhat, forgalma élénkülhet - összegezte prognózisát a jegybank.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×