eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Drágább lett a csirkehús, mint a sertés

Drágább lett január elseje után a csirkehús a sertésnél. Szakértők szerint - már csak a versenysemlegesség miatt is - szükséges lenne a baromfihúsok áfájának hasonló mérséklése.

Sertéshús akciókkal kezdte több élelmiszerüzlet is az évet, hiszen önmagában az áfacsökkentés érvényesítése is látványos árcsökkenést mutat, amelyet érdemes kihasználni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a sertéshús mostanra olcsóbb lett, mint a baromfi. Fórián Zoltán, a Takarékbank Agrár Központjának vezető szakértője azt mondta: az ár ellenére azonban sokan választhatják továbbra is a baromfihúst.

"Táplálkozás-élettani szempontból nem kedvezőtlenebb a sertéshús fogyasztása, mint a csirkehúsé, de van egy fogyasztói kép, amely nem ezt tartalmazza. Erre alapozva állítom azt, hogy nem fognak a baromfihús-fogyasztók visszatérni a sertéshús irányába. Nem beszélve arról, hogy az áfa csak egy azon tényezők sorában, amely a friss húsok árát kialakítják. Könnyen elképzelhető, hogy a mostani, azonnal is mérhető árelőny zsugorodni fog a következő hetekben, hónapokban." - mondta Fórián Zoltán.

A legtöbb helyen körülbelül ezer forint a csont nélküli karaj, és a sertéscomb is hasonló áron kapható, a csont nélküli sertéslapocka kilójáért pedig átlagosan 800 forintot kérnek az üzletekben. Ezzel szemben ezer forintért legfeljebb csontos csirkemell kapható akciós áron, olcsóbban pedig a csontos csirkecomb alsó érhető el.

Ami filézett, az mind drágább, legyen az alsó vagy felső comb, élen a csirkemell filével, amelynek kilója legalább 1300 forint, de van ahol az 1600 forintot is eléri. A többi baromfihús pedig mind drágább: legyen az pulyka, vagy kacsa. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint a baromfihúsok áfáját is csökkenteni kell.

"A baromfihús 27 százalékkal adózik. Azt gondolom, hogy ez nem fair. Magam is azt az álláspontot képviselem, hogy a lehető legrövidebb időn belül a baromfi ágazatot is az 5 százalékos áfakörbe kell sorolni, hisz a versenysemlegesség szempontjából ez a helyes magatartás." - véli Győrffy Balázs.

Azt minden érintett elfogadta és a szakértők is megerősítették, hogy a sertésáfa csökkentése mérsékli a fekete gazdaságot és ezzel együtt a veszteséget az ágazatban, valamint a változás a sertéságazat szereplőinek versenyképességét is erősíti, azaz, mint ilyen, jótékony hatású.

Szakmai elemzések, vélemények szerint a baromfisok és a tejesek lehetnek a következők az áfacsökkentési sorban, amennyiben a kormány folytatná ezt a sorozatot.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×