Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csak a lakások 6 százaléka felel meg a CSOK feltételeinek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az eladásra kínált lakások közül kevés felel meg a kibővített családi otthonteremtési kedvezmény feltételeinek, azaz a CSOK 10+10-nek - hívta fel a figyelmet az Otthontérkép vezető elemzője.

Ditróy Gergely az Otthontérkép vezető elemzője szerint honlapjukon a felkínált lakások mindössze 6 százaléka felel meg az új családi otthonteremtési kedvezmény feltételeinek.

"A 6-7 százalék nem tekinthető magasnak, de vannak olyan területei az országnak, illetve Budapestnek egyes kerületei, ahol ennél jóval magasabb az arány. Itt kiemelném Győr-Moson-Sopron megyét, Csongrád megyét és Bács-Kiskun megyét, illetve Budapest VI. kerülete, XIII. kerülete, III. kerülete, illetve két külső kerülete - a XVI. És XIX. kerülete az, ahol jóval magasabb, duplája az ilyen típusú ingatlanok száma." - mondta az Otthontérkép vezető elemzője.

Ditróy Gergely szerint vidéken könnyebb ilyen otthont vásárolni, mint a fővárosban, ahol elég drágák az új építésű lakások.

Kevés ilyen típusú ingatlan van - mondta korábban az InfoRádiónak az FHB Bank vezérigazgató-helyettese a családi otthonteremtési kedvezmények igénylése kapcsán.

"Az új lakás vásárlása esetén van egy kis nehézség, ami abból adódik, hogy viszonylag kevés jelen pillanatban a piacon az a szabad, megvásárolható új lakás, illetve új ingatlan, amire ez igénybe vehető." - fogalmazott Tokodi Gábor.

Csaba László közgazdász a használt lakások piacáról elmondta: 30 százalékkal nőttek az ingatlanárak az utóbbi hónapokban.

"A használt lakások piaca beindult az elmúlt évben: Budapest több területén akár 30 százalékkal is megnőttek a lakásárak. Tehát ez most egy befektetési pont a különösen alacsony kamatkörnyezetben - ennek lehet gazdaságélénkítő hatása." - vélte a közgazdász.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter decemberben jelentette be, hogy az állam 10 millió forint vissza nem térítendő támogatással és egy 10 millió forintos, maximum 3 százalékos kamatozású hitellel segíti a három gyermeket vállaló családok otthonteremtését.

Hanganyag: Gödöllei Anna