eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Áfacsökkentést remél a Baromfi Terméktanács

A szakma szeretné és reméli, hogy a sertéshús áfájához hasonlóan még idén csökken a baromfié is - mondta a Baromfi Terméktanács szaktanácsadója. Földi Péter szerint a baromfi ágazatban is viszonylag magas a feketegazdaság aránya, ami indokolhatja az áfacsökkentés kiterjesztését.

 "Mindenképpen hátrányba kerül, hiszen 27 és 5 százalék között van, 22 százalék, tehát ennyivel olcsóbban lehet a sertéshúst adni. A vásárlók nagyobb részének fontos az ár, ezért mindenképpen hátrányos lehet a baromfitermékek hazai forgalmazásában. Egyelőre még nem látjuk pontosan, hogy ez milyen mértékű, attól tartunk, hogy középtávon lesz ez inkább nekünk hátrányos" - hangsúlyozta Földi Péter.

A sertés áfájának csökkentését a feketegazdaság magas arányával indokolták, ez a jelenség a baromfiágazatban is megfigyelhető. "Sőt a tejesekkel együtt, emiatt, mi kezdtük az áfacsökkentés kérését pár évvel ezelőtt, hiszen olyan jelentős vállalkozásokkal kell versenyezni, amelyek egyesével csak csirkéből háromszor annyit vágnak le, mint Magyarország összesen. Ilyen több van Európában, tehát nagyon könnyen hozzá lehet jutni olyan termékekhez, amelyeket dömpingáron hoznak be az országba. Sokan megpróbálják megspórolni a 27 százalékos áfát, nem fizetik be, tehát ugyanolyan cipőben járunk mi is" - fűzte hozzá a Baromfi Terméktanács szaktanácsadója.

Ígéreteink vannak, a miniszterelnök is azt mondta, hogy a rögtön a baromfiáfához nyúlnak, ha a költségvetés megengedi, mivel annak állapotáról nagyon jó híreket hallunk, reméljük, hogy ez még idén bekövetkezhet - jelentette ki Földi Péter.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×