Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Áfacsökkentést remél a Baromfi Terméktanács

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szakma szeretné és reméli, hogy a sertéshús áfájához hasonlóan még idén csökken a baromfié is - mondta a Baromfi Terméktanács szaktanácsadója. Földi Péter szerint a baromfi ágazatban is viszonylag magas a feketegazdaság aránya, ami indokolhatja az áfacsökkentés kiterjesztését.

 "Mindenképpen hátrányba kerül, hiszen 27 és 5 százalék között van, 22 százalék, tehát ennyivel olcsóbban lehet a sertéshúst adni. A vásárlók nagyobb részének fontos az ár, ezért mindenképpen hátrányos lehet a baromfitermékek hazai forgalmazásában. Egyelőre még nem látjuk pontosan, hogy ez milyen mértékű, attól tartunk, hogy középtávon lesz ez inkább nekünk hátrányos" - hangsúlyozta Földi Péter.

A sertés áfájának csökkentését a feketegazdaság magas arányával indokolták, ez a jelenség a baromfiágazatban is megfigyelhető. "Sőt a tejesekkel együtt, emiatt, mi kezdtük az áfacsökkentés kérését pár évvel ezelőtt, hiszen olyan jelentős vállalkozásokkal kell versenyezni, amelyek egyesével csak csirkéből háromszor annyit vágnak le, mint Magyarország összesen. Ilyen több van Európában, tehát nagyon könnyen hozzá lehet jutni olyan termékekhez, amelyeket dömpingáron hoznak be az országba. Sokan megpróbálják megspórolni a 27 százalékos áfát, nem fizetik be, tehát ugyanolyan cipőben járunk mi is" - fűzte hozzá a Baromfi Terméktanács szaktanácsadója.

Ígéreteink vannak, a miniszterelnök is azt mondta, hogy a rögtön a baromfiáfához nyúlnak, ha a költségvetés megengedi, mivel annak állapotáról nagyon jó híreket hallunk, reméljük, hogy ez még idén bekövetkezhet - jelentette ki Földi Péter.

Hanganyag: Panulin Ildikó