eur:
395.13
usd:
371
bux:
65286.75
2024. április 19. péntek Emma

Kevés ingatlan felel meg a CSOK feltételeinek

Az eladásra kínált lakások közül kevés felel meg a kibővített családi otthonteremtési kedvezmény feltételeinek, azaz a CSOK 10+10-nek - hívta fel a figyelmet az Otthontérkép vezető elemzője azután, hogy az oldalukon látható lakáshirdetéseket átnézték, és eszerint a felkínált lakások mindössze 6 százaléka felel meg a kritériumoknak. Ditróy Gergely szerint vidéken könnyebb ilyen lakást vásárolni, mint a fővárosban, ahol elég drágák az új építésű lakások.

"Nem túl magas azoknak az ingatlanoknak a száma, amelyek országos szinten is megfelelnek a 10+10-es kategóriának, ahol új építésű lakásoknál 60 négyzetméternél nagyobb, illetve házaknál 90 négyzetméternél nagyobb ingatlanokról beszélünk" - mondta Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője az InfoRádiónak.

Hozzátette: nagyságrendileg 6-7% között van azoknak az ingatlanoknak az aránya, amelyek jelenleg értékesítés alatt állnak és megfelelnek ezeknek a kategóriáknak. Ez a szám változó, a 6-7% nem tekinthető magasnak, de vannak olyan területek az országban, illetve Budapest egyes kerületei, ahol ennél jóval magasabb az arány.

"Itt kiemelném Győr-Moson-Sopron megyét, Csongrád megyét és Bács-Kiskun megyét, illetve Budapest VI., XII., III., valamint a XVI. és XIX. kerületét, ahol a duplája az ilyen típusú az ilyen ingatlanoknak a száma. Vidéken azokban a megyékben találhatók ezek az ingatlanok, ahol az elmúlt években egyébként is jóval magasabb forgási szinten működött az ingatlanpiac. Gondolok itt azokra a környékekre, ahol a munkaerőpiac is bővült, Északnyugat-Magyarország, Közép-Magyarország, Bács-Kiskun megye, Kecskemét környéke, Sopron és Győr környéke - ezek azok a területek, amelyek elsődlegesen vonzották a magánembereket építkezés céljából, másrészt a vállalkozókat is, akik ide kisebb, pár lakásos társasházakat építettek" - hangsúlyozta az Otthontérkép vezető elemzője.

Mint mondta, a csökkenő áfákkal kapcsolatban első körben mindenki arra számított, hogy az új építésű ingatlanok ára csökkenni fog, hiszen a fejlesztők az Áfa-csökkentés egy részét átengedik a vásárlóknak és kvázi "ingatlan-rezsicsökkentés" következik be.

"Ez a fajta csökkenés nagyon rövid távon, akciós jelleggel átvezetésre került egyes fejlesztőknél, de miután bejött az új CSOK és a kvázi 10 milliós ingyen pénz lehetősége azoknak a családoknak, akik ezt igénybe tudják venni, látva, hogy milyen az állomány és mekkora az a réteg, aki ezt igényelheti, nagyon könnyen rövid távon komoly áremelkedés is elképzelhető. Hiszen a fejlesztők is tisztában vannak azzal, hogy ezt a pénzt ingyen kapják a vásárlók és ebből esetleg szeretnének ők is részesedni." - fogalmazott Ditróy Gergely.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×