eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Varga: 2 százalék alatt is lehet az államháztartás tavalyi hiánya

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a GDP 2 százaléka alatt is lehet az államháztartás tavalyi hiánya, ez idén tovább csökken, és "belátható időn belül" az ország elérheti a hiány nélküli költségvetést.

A tárcavezető az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában hozzátette: a nulla hiány fontos, mert azt jelenti, hogy az ország annyi pénzt költ el közkiadásaira, amennyi adó- és járulékbevétele keletkezik. Németország és néhány balti ország elérte ezt, Magyarországnak is erre kell törekednie.

Varga Mihály rendkívül eredményesnek és sikeresnek nevezte a magyar gazdaság tavalyi évét, az államháztartás fegyelmezett, stabil maradt.

Közölte: az államháztartás központi alrendszerének hiánya 2015-ben 1218 milliárd forint volt. Néhány alrendszer, így a nyugdíjbiztosítási alap, az egészségbiztosítási alap és az önkormányzati alrendszer számai később fognak beérkezni, de ezek nullszaldóval vagy pozitív szaldóval működnek.

Hozzátette: az államháztartás GDP-arányos hiánya az előzetes adatok szerint 2 százalék körül alakulhatott. Személyes várakozása szerint azonban ez 2 százalék alatt is lehet - fűzte hozzá.

Kitért arra, hogy az uniós forrásokból mintegy 600 milliárd forint nem érkezett meg, ezt a költségvetésből előlegezték meg. A brüsszeli viták lezárultával idén az át nem utalt támogatást is megkapja az ország, de ez már nem befolyásolja a hiány mértékét, az államadósság mértékén javíthat - mondta.

Varga Mihály közölte: az államadósság 2015-ben még az uniós 600 milliárd forint elmaradása mellett is kedvezően alakult, mértéke kedvezőbb lesz, mint 2014 év végén.

Hangsúlyozta, hogy a gazdasági növekedés egyre stabilabb, a tavalyi növekedés nagy értéke, hogy a bruttó bérek a várakozásokon felül, több mint 6 százalékkal nőttek, a foglalkoztatási adatok jelentős bővülést mutatnak, és a lakossági fogyasztás már 28 hónapja nő. A költségvetésnek így az adóbevételekből 550 milliárd forinttal több bevétele keletkezett - ismertette.

A tárcavezető az új családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) kapcsolatban jelezte: ha az igények a várakozásokon felül alakulnának is, a 2016-os költségvetésnek 200 milliárd forintos tartaléka van, az államháztartás stabil marad.

A tervezett gazdaságélénkítő intézkedésekről elmondta: az új iparfejlesztési program hamarosan a kormány elé kerül, ez megjelöl egyes, korábban kevesebb támogatást kapott területeket, például az egészségipart.

Rámutatott, hogy a magyar gazdaság tavaly 2,8-2,9 százalékkal bővült, és kezdi visszanyerni a 2000-es évek elején elért pozícióját. Példaként említette, hogy a beruházások mértékét tekintve Magyarország az unión belül a 8. hely körül áll, az ország iránti bizalom visszatérése pedig újabb beruházásokat vonz. A külföldi befektetések értéke utoljára 2006 táján volt olyan magas, mint tavaly, 5 milliárd eurót tett ki. Szavai szerint a magyar gazdaságpolitika előnye más országokkal szemben, hogy a kormány, a jegybank és a gazdasági és iparkamara is azon dolgozik, hogy a 2010-ben kitűzött célok - kisebb adósság, több munkahely teremtése - megvalósuljanak.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×