Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csökkent a munkanélküliség Németországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Decemberben, szezonális kiigazítással, a várakozásoknál nagyobb mértékben csökkent a munkanélküliek száma Németországban - derül ki a német szövetségi munkaügyi hivatal, a Bundesagentur für Arbeit (BA) kedden közzétett kimutatásából.

Szezonális kiigazítással decemberben 2,757 millióan voltak munka nélkül, 14 ezerrel kevesebben, mint novemberben. A Reuters hírügynökség által megkérdezett szakértők ennél kisebb, 6 ezres csökkenést jeleztek decemberre.

A munkanélküliségi ráta decemberben, szezonális kiigazítással, 6,3 százalék volt, az előző havival megegyező, illetve 0,2 százalékponttal alacsonyabb a 2014 decemberinél.

Decemberben az előző havihoz képest 48 ezerrel, 2,681 millióra emelkedett a munkanélküliek száma Németországban, ez azonban 82 ezerrel elmarad a 2014 decemberitől.

A munkanélküliségi ráta az előző havihoz képest 0,1 százalékponttal, 6,1 százalékra emelkedett, 0,3 százalékponttal elmaradt viszont az egy évvel korábbitól.

"A kedvező munkaerőpiaci folyamatok az év végén is éreztették hatásukat, a munkanélküliség decemberben kizárólag szezonális hatások miatt emelkedett" - kommentálta a statisztikai jelentést Frank-Jürgen Weise, a BA igazgatója. "A munkaerő iránti kereslet és a társadalombiztosítási járulékfizetésre kötelezett foglalkoztatás pozitív módon alakult" - mutatott rá.

A BA statisztikái szerint 2015 egészében átlagosan 2,795 millió volt a munkanélküliek száma Németországban, 104 ezerrel kevesebb, mint 2014-ben, Az átlagos munkanélküliségi ráta tavaly 6,4 százalék volt, 0,3 százalékponttal alacsonyabb a 2014-esnél. A tavalyinál kevesebb munkanélküli legutóbb 24 évvel ezelőtt, 1991-ben volt Németországban, 2,6 millió.

Az idei évre szakértők kezdetben a munkanélküliek számának további csökkenését, majd az álláskereső migránsok számának növekedésével párhuzamosan az év második felében már emelkedését várják. Éves átlagban a várakozások szerint a foglalkoztatottak száma rekordszintre emelkedik, az álláskeresők számának növekedésével párhuzamosan azonban a munkanélküliség is növekedésnek indul.