Inforádió

Meghallgatom Élő adás

10 milliárdot spórolunk a bürokrácia-csökkentéssel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
10 milliárd forint megtakarítást jelent össztársadalmi szinten a január elsejétől hatályos bürokrácia-csökkentés.

Több tucat jogszabály változott január elsejétől, ezek mind közigazgatási eljárásokat érintettek - közölte a Miniszterelnökség miniszter-helyettese. Csepreghy Nándor azt mondta: a cél az, hogy egyszerűbbé és gyorsabbá váljon az ügyintézés, több esetben pedig díjmentesek lettek ezek az eljárások.

Ilyen például az erkölcsi bizonyítvány igénylése, az ellopott személyi igazolvány, a lakcímkártya pótlása, a jogosítvány kiállítása első alkalommal, vagy például a névváltoztatás miatt családi állapot átvezetése - közölte a miniszter-helyettes.

És emellett a diák- és a pedagógusigazolvány kiváltása is, valamint a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának kiváltása, pótlása és a felsőoktatási intézményekbe jelentkezéskor sem kell ezután díjat fizetni. De nemcsak az állampolgárok, hanem a vállalkozások esetében is hasonló díjmentesség lép életbe - folytatta a miniszter-helyettes.

"A cégek esetében az ingyenes adóhatósági igazolások, a cégiratok kiállítása és a cégnyilvántartásban szereplő adatok megküldése, éves számviteli beszámolók közzététele - mind ingyenessé váltak." - közölte Csepreghy Nándor.
Könnyítés az is, hogy a 300 négyzetméteresnél kisebb ingatlanokra nem kell építési engedélyt kérni, csak bejelentési kötelezettség van.

A díjcsökkentések összességében 10 milliárd forint kiesést jelentenek a költségvetés számára - tette hozzá Csepreghy Nándor. További érdemi változás az is, hogy ha az állam egy engedélyezési eljárást nem folytat le határidőre, akkor a vonatkozó járulékokat automatikusan visszatérítik. A díjmentesítés mellett a kormányablakok számát a jelenlegi 240-ről 270-re emelik, ezzel tovább gyorsulhat az ügyintézés - mondta.

Hanganyag: Panulin Ildikó