eur:
394.22
usd:
364.96
bux:
65556.24
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

10 milliárdot spórolunk a bürokrácia-csökkentéssel

10 milliárd forint megtakarítást jelent össztársadalmi szinten a január elsejétől hatályos bürokrácia-csökkentés.

Több tucat jogszabály változott január elsejétől, ezek mind közigazgatási eljárásokat érintettek - közölte a Miniszterelnökség miniszter-helyettese. Csepreghy Nándor azt mondta: a cél az, hogy egyszerűbbé és gyorsabbá váljon az ügyintézés, több esetben pedig díjmentesek lettek ezek az eljárások.

Ilyen például az erkölcsi bizonyítvány igénylése, az ellopott személyi igazolvány, a lakcímkártya pótlása, a jogosítvány kiállítása első alkalommal, vagy például a névváltoztatás miatt családi állapot átvezetése - közölte a miniszter-helyettes.

És emellett a diák- és a pedagógusigazolvány kiváltása is, valamint a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának kiváltása, pótlása és a felsőoktatási intézményekbe jelentkezéskor sem kell ezután díjat fizetni. De nemcsak az állampolgárok, hanem a vállalkozások esetében is hasonló díjmentesség lép életbe - folytatta a miniszter-helyettes.

"A cégek esetében az ingyenes adóhatósági igazolások, a cégiratok kiállítása és a cégnyilvántartásban szereplő adatok megküldése, éves számviteli beszámolók közzététele - mind ingyenessé váltak." - közölte Csepreghy Nándor.
Könnyítés az is, hogy a 300 négyzetméteresnél kisebb ingatlanokra nem kell építési engedélyt kérni, csak bejelentési kötelezettség van.

A díjcsökkentések összességében 10 milliárd forint kiesést jelentenek a költségvetés számára - tette hozzá Csepreghy Nándor. További érdemi változás az is, hogy ha az állam egy engedélyezési eljárást nem folytat le határidőre, akkor a vonatkozó járulékokat automatikusan visszatérítik. A díjmentesítés mellett a kormányablakok számát a jelenlegi 240-ről 270-re emelik, ezzel tovább gyorsulhat az ügyintézés - mondta.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében a friss bérstatisztikákkal foglalkoztunk, amelyek első blikkre meglepően szép képet mutatnak a hazai munkaerőpiacról, a részletek ugyanakkor valamelyest árnyalják a helyzetet. A témáról Hornyák Józsefet, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. A műsor második részében a ma megjelent 2023-as válási és házasodási statisztikák kapcsán Tóth Ádám közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke volt a vendégünk, akivel arról beszéltünk, hogy mennyire elterjedtek és mire használhatók a házassági vagyonjogi szerződések Magyarországon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×