eur:
395.16
usd:
366.34
bux:
65130.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Moody's: meredeken csökkennek az idén a globális olajipari befektetések

Az olajárak folyamatos esése miatt a globális olajipari szektor az idén várhatóan meredeken csökkenti termelésbővítő célú beruházásait - jósolta hétfőn Londonban ismertetett tanulmányában a Moody's Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő szakelemzőinek becslése szerint a kitermelés fejlesztésére fordított tőkekiadások 2016-ban legalább 20-25 százalékkal csökkennek globális átlagban.

A Moody's várakozása szerint emiatt az egyes nyersanyagipari szektorok közül az idén az olajmezők működtetéséhez szolgáltatásokat nyújtó, valamint az új olajkutak kiépítésére szakosodott vállalatokat fenyegeti a legnagyobb pénzügyi stresszhelyzet.

A hitelminősítő szerint ebben a környezetben valószínűsíthető az is, hogy az idén növekedni fog az értékvesztéssel végrehajtott adósságcserékre (distressed exchange) kényszerülő, valamint a törlesztési csődhelyzetbe kerülő nyersolaj- és földgázipari cégek száma.

A Moody's szakértői szerint a kitermelési beruházások meredek visszaesése ellenére változatlanul kínálati többlet lesz jellemző az idén a világpiacon, tekintettel egyebek mellett arra, hogy az Irán elleni szankciók feloldása ellentételezheti például az amerikai olajtermelés várható csökkenését.

A Moody's elemzői szerint Oroszországban a gyenge rubel segíti majd a nagy olajipari vállalatokat az alacsony olajárak pénzügyi hatásainak kivédésében, a gazdasági szankciók azonban továbbra is korlátozzák e cégek - köztük a legnagyobb orosz olajipari vállalat, a Rosznyeft - hozzáférését a nyugat-európai és az amerikai tőkepiacokhoz.

Más nagy londoni házak szerint ugyanakkor a rubelnek még jelentősen tovább kellene gyengülnie ahhoz, hogy ellentételezhesse az olajár zuhanása miatt kieső bevételeket.

Timothy Ash, a Nomura International pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó stratégája erről összeállított elemzésében közölte: számításai szerint a rubelnek 88 rubel/dollár fölé kellene gyengülnie a jelenlegi 72-73 rubel/dollár körüli árfolyamról ahhoz, hogy a nyersolaj rubelben számolt hordónkénti ára visszatérhessen a korábbi 3150 rubeles átlagra a mostani 2600 rubel körüli szintekről.

A Nomura londoni szakelemzőjének számításai szerint minden 5 dollárnyi olajárcsökkenés 1 százalékponttal növeli az orosz államháztartási egyenleg hiányát, így ha 2016-ban végig 40 dollár alatt lesz az átlagos olajár, az orosz költségvetés deficitje meghaladhatja a hazai össztermék (GDP) 5 százalékát.

Több egybehangzó londoni elemzői előrejelzés szerint az ilyen alacsony olajár az idén a - növekvő deficit mellett - a recesszió folytatódásával is fenyegeti az orosz gazdaságot.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői felülvizsgált előrejelzésükben közölték, hogy várakozásuk szerint a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti átlagára 2016 első negyedében mindössze 35 dollár lesz, újabb cserearányromlási sokkot okozva az orosz gazdaságban.

A JP Morgan új prognózisa ennek alapján az, hogy az orosz hazai össztermék a cég által 2015-re becsült 3,8 százalékos mínusz után az idén további 0,2 százalékkal visszaesik.

A ház korábbi prognózisa 2015-re 3,7 százalékos GDP-csökkenést, 2016-ra 0,5 százalékos növekedést valószínűsített az orosz gazdaságban.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászai kidolgoztak egy még szélsőségesebb szimulációt, amelyben az átlagos olajár 2016 egészében 25 dollár lenne hordónként. A ház modellszámításai szerint ez 80 milliárd dolláros exportbevétel-kiesést és 3 százalékos GDP-csökkenést okozna az idén az orosz gazdaságban, a hazai össztermék 8 százalékára duzzadó államháztartási hiány mellett.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×