eur:
393.5
usd:
366.87
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

A magyar fiatalok nem a pénz, hanem a munka miatt dolgoznának

A frissen végzett egyetemisták legszívesebben egy multinacionális céghez mennének dolgozni. A legfontosabb számukra a munkahely kiválasztásánál az érdekes munka, és csak a második helyen szerepel a fizetés nagysága - derül ki a Deloitte - Első lépések a munkaerőpiacon? című felméréséből.

"Magyarországon a fiatalokat leginkább az érdekes munka motiválja, sokkal jobban, mint a fizetés. 83 százalékuk még azt is mondta, akkor is dolgoznának, ha nem lenne szükségük pénzre. Az látszott, hogy a fiatalok a munka miatt szeretnének dolgozni, az elsődleges szempontjuk az, hogy érdekes munkát végezhessenek, a régió többi országában inkább a karrier és az anyagiak szerepelnek az első helyen" - emelte ki Gion Gábor.

A Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója jelezte: "az érdekes, kreatív munka után a második helyen szerepelnek az anyagiak. Fontos szempont még az is, hogy tanulhassanak és új készségeket fejleszthessenek, ezt követi az előremenetel lehetősége, majd ötödik helyen szerepel a munkahely és a magánélet egyensúlya."

"A fizetés tekintetében a fiatalok elképzelése picit elrugaszkodott a valóságtól; átlagban 255 ezer forint nettó fizetést várnak el. Természetesen a magyarországi átlag nem ennyi, a versenyszférában sem. Ugyanakkor ebbe az átlagba a közalkalmazottak is beletartoznak. Az elvárásaik ugyan picit magasabbak a reálisnál, de nem túlzottan, ezt nem érzem problémának, fontos, hogy legyen ambiciózus, aki a munka világába készül" - hangsúlyozta Gion Gábor.

Hozzátette: a fiatalok nagy része nemzetközi vállalatnál szeretne elhelyezkedni, ezt követik a helyi vállalkozások, ami viszont a régió eredményeitől jelentősen eltér, hogy a vállalkozási kedv döbbenetesen alacsony.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×