eur:
395.27
usd:
366.62
bux:
65108.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Sűrűbben fogja ellenőrizni az MNB a brókercégeket

Sűrűbben fogja ellenőrizni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a brókercégeket annak érdekében, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő a Quaestor-botrányhoz hasonló befektetési csalások - jelentette ki az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Völner Pál elmondta, hogy helyszíni ellenőrzéseket is tartanak majd, hogy megállapítsák: valóban léteznek-e az árusított kötvények. Ezenkívül az elszámolási rendszerben is olyan szigorításokat vezetnek be, amelyek következtében naprakészen ellenőrizhetőek lesznek a cégek.

Az államtitkár szerint mind a brókerbotrányok kirobbanásában, mind a káresemények feltárásában nagy szerepe volt az MNB új jogosítványainak.

Hozzátette: a pénzügyi kultúrát is fejleszteni kell, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, mikor helyeznek el betétet, és mikor válnak befektetővé.

A jegybank március 10-én függesztette fel részlegesen a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, és felügyeleti biztost rendelt ki az észlelt szabálytalanságok miatt. Előző este a Quaestor-csoport kötvénykibocsátó cége, a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett.

A jegybank vizsgálata szerint a Quaestor Értékpapír Zrt. mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt. Az ügyben nyomozás indult, amelyben március végén letartóztattak három gyanúsítottat, köztük Tarsoly Csabát, a cégcsoport vezetőjét.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×