Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Karácsonyi bevásárlásra indulnak az adóellenőrök

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megkezdte téli ellenőrzés-sorozatát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, ami azt jelenti, hogy december végéig a forgalmas helyeken, többek között vásárokban, bevásárlóközpontokban is megjelenhetnek ellenőrök - mondta a hivatal adószakmai szóvivője.

"A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrei egész decemberben kiemelt ellenőrzési sorozatban vesznek részt, főleg azokra a szezonális szolgáltatásokra fognak fókuszálni, amelyek az ünnepekhez - Mikulás, advent, karácsony, szilveszter - köthetőek, illetve a téli sportok - korcsolya-, síkölcsönző és -szervizek - határozzák meg az ellenőrzések főbb területeit. Azonban nem kell meglepődni, ha egy kisállat-kozmetikába térnek be, igyekszünk olyan helyekre menni, ahol sok ember fordul meg" - mondta Kis Péter András.

Az ellenőrök vizsgálják, hogy a kereskedők, szolgáltatók adnak-e szabályos bizonylatot, online pénztárgépeiket megfelelően használják-e, bejelentik-e alkalmazottaikat és a kereskedők számot tudnak-e adni áruik eredetéről. Bizonyos üzletekben forgalomszámlálásra is lehet számítani, amikor a NAV munkatársai a helyszínen kísérik figyelemmel a bevételek bizonylatolását és az adatokat összevetik az online pénztárgépek adataival.

A NAV adószakmai szóvivője elmondta, a korábbi évek tapasztalatai szerint a munkaidőben történt ellenőrzéseknél a számla- és nyugtaadási arány jobb, viszont hétvégente és késő éjszaka még mindig sokan nem adnak bizonylatot.

"December 1-től egészen 31-ig munkaidőben, illetve hétvégén és még éjszaka is fognak dolgozni a kollégák" - jelezte Kis Péter András.

Hanganyag: Panulin Ildikó