eur:
394.4
usd:
371.58
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Felértékelődhet a faktoring szerepe

Az MKB szerint a következő években a banki finanszírozáson belül nagymértékben felértékelődhet a faktoring típusú finanszírozás, amelynek a hitellel összehasonlítva rendkívül alacsony az adminisztrációs igénye, kiegészítő jogi biztosítékok nélkül gyorsan elérhető, és már évi 100 millió forintnyi vevőköveteléstől lehetséges.

Az MKB közleményében ismerteti: iparági elemzések szerint 2015-ben a teljes hazai vállalatközi kereskedelem 72 százaléka halasztott fizetésen alapult, a külföldi partnereknél ez az arány pedig még magasabb, 76,6 százalék volt. A mintegy háromnegyed részben szállítói finanszírozásra épülő hazai B2B (business-to-business) forgalom jelentősen meghaladja a kelet-európai 38 és a nyugat-európai 41,3 százalékos átlagot.

A faktoringszolgáltatást választó cégek vevőköveteléseit a hitelintézet minősíti, és a beszedési és behajtási feladatokkal együtt átveszi. Ha a vevőkockázat megengedi, a bank a követelések előfinanszírozását is vállalja, azaz gyakorlatilag - a vevőminősítés alapján - hitelt nyújt a vállalkozás részére a vevőkövetelések erejéig. Az MKB statisztikái szerint a hazai kkv-k eszközállományának akár 25-40 százalékát is kitehetik a kifizetésre váró vevőkövetelések.

A faktoring elsődleges célja a vállalkozások likviditásának elősegítése, hiszen a gyorsabban kifizetett vevőszámlák csökkentik a társaság forgótőke igényét, lehetővé teszik a gyorsabb növekedést és új beruházások finanszírozását- ismerteti a közleményben Suták Péter, az MKB faktoring üzletágának vezetője.

A szakember szerint a negyedik negyedévben fontossá válik az egyelőre még kevés hazai vállalat által használt vissztehermentes faktoring mérlegtisztító hatása, amellyel nemcsak a vállalat hitelképessége, hanem befektetői megítélése is javítható - átvilágítás vagy audit előtt - a mérlegszerkezet pozitív változásának eredményeként.

A külpiacon értékesítő vagy ezt tervező hazai vállalkozások számára a külföldi vevőkövetelésekhez jutást biztosító - finanszírozást, biztosítást, követelésbehajtást és -nyilvántartást - is tartalmazó exportfaktoring-csomagok nyújtanak hatékony védelmet az idegen piacok eltérő fizetési szokásaival szemben. A sok partnertől vásárló hazai és külföldi tulajdonú nagyvállalatok pedig a beszállítói faktoringprogram indításával alakíthatnak ki pénzügyileg stabil és lojális beszállítói kört.

A faktoring rendkívül fontos kockázatkezelési eszköz a tradicionálisan hosszú fizetési határidővel működő iparágakban, így például a kiskereskedelemben, az élelmiszeriparban, a szállítmányozásban vagy az építőiparban, különösen, hogy a fizetési határidőn túl itthon még átlagosan 10 napos fizetési késedelemmel is számolniuk kell a szállítóknak.

Kneifel Norbert, a Mazars Magyarország tranzakciós tanácsadó üzletágának menedzsere szerint a faktoring a dinamikusan bővülő fiatal vagy startup cégeknek is finanszírozási megoldást nyújthat, amelyeknél hiányoznak a bankhitelekhez szükséges gazdálkodási előzmények és biztosítékok. Ráadásul a faktoringot használó vállalkozások bátrabban adnak hosszabb fizetési határidőket vevőiknek, és ezzel akár versenyelőnyre is szert tehetnek. A faktoringgal az elnyert uniós finanszírozások kifizetése is előrehozható - jelezte Kneifel Norbert.

Beszállítói faktoringprogram elindításával a csoportszintű, anyavállalati vagy tulajdonosi elvárások miatt hosszú fizetési határidők ellenére is kialakítható stabil és lojális beszállítói kör, amelyek tagjai a program révén jelentős cash flow-javulásból és működőtőke-optimalizálásból profitálhatnak.

A faktoringszolgáltatást a külpiacokra szállító ügyfelek a belföldi mintára, külföldi vevőköveteléseiknél is igénybe vehetik. Az exportfaktoring lényege, hogy az exportőrök - egy csomagban - a bankra bízzák új, külföldi partnereik bevizsgálását, viszontbiztosítását, és akár a halasztott fizetésű követeléseik előfinanszírozását is. Ez utóbbi jelentőségét mutatja, hogy a kelet-európai szállításoknál az átlagos fizetési határidő 50 nap, míg a nyugat-európai exportnál 56 nap.

Különösen fontos az exportfaktoring a külföldi állami vállalatok beszállítóinak, hiszen az MKB tapasztalatai szerint a kiváló partnereknek minősülő állami megrendelők fizetési késedelmeikkel komoly likviditási nehézséget okoznak az exportőröknek. Utóbbiaknak egy ilyen környezetben általában az jelent igazi segítséget, ha az előfinanszírozás mértéke a lehető legmagasabb, akár 100 százalék - hangsúlyozza Suták Péter.

Az MKB Bank évek óta a hazai faktoringpiac meghatározó szereplője, faktorált állományát, nettó és aktív ügyfélszámát tekintve piacvezető.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×