Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az MNB a közepes cégeket is ösztönzi a tőzsdére

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A már most a BÉT-en jegyzett nagy cégek mellett az ennél kisebb - főként közepes - vállalatokat is szeretnék ösztönözni a tőzsdére lépésre - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerdán az M1 aktuális csatornán.

Mint fogalmazott: ezek a cégek "ugyancsak képesek lesznek egy külön szekcióban, egy külön listán szerepelni", és el tudják érni a tőzsdeképességet.

Az MNB kedden jelentette be, hogy a jegybank lett a Budapesti Értéktőzsde minősített többségi tulajdonosa, miután megvásárolta a Wiener Börse leánycége, a CEESEG AG és az Österreichische Kontrollbank összesen 68,8 százalékos részesedését.

Nagy Márton az M1-en szerdán kiemelte: olyan ösztönző rendszert kell kidolgozni, amelynek segítségével egyre több vállalat mehet tőzsdére; ez a keresleti oldalon is segíti majd a forgalom élénkülését. A tőkepiac élénkítése azért fontos, mert a vállalatok ha hitelhez hozzá is jutnak, de tőkéhez nem.

Az MNB célja, hogy a cégek büszkék lehessenek majd arra, ha tőzsdére lépnek, és ez kapcsolataikban is meglátszódjon - emelte ki.

Nagy Márton szerint a brókerbotrányok után mostanra helyreállt a bizalom a forgalmazókkal, brókercégekkel szemben. Az intézményi befektetők közül az önkéntes nyugdíjpénztárak, egészségpénztárak jöhetnek szóba a keresleti oldalon, valamint a lakosság, de számukra is megfelelő ösztönzés kell, hogy azt gondolják, a részvény például az államkötvény alternatívája lehet befektetési szempontból.