A Volkswagen 20 milliárd eurós áthidaló kölcsönről tárgyal

InfoRádió / MTI
2015. november 22. 11:25
A Volkswagen várhatóan jövő péntekig befejezi a tárgyalást egy 20 milliárd eurós áthidaló kölcsön felvételéről. A CNBC amerikai hírtelevízió értesülése szerint a német járműgyártónak 13 bank adja össze a pénzt, egyenként 1,5-2,5 milliárd eurót folyósítanak.

A 12 hónapra szóló áthidaló kölcsön felvételével a járműgyártó azt akarja jelezni, hogy nem ingott meg iránta a pénzpiacok bizalma.

Az emissziós botrányba keveredett Volkswagenre komoly nyomás nehezedik, hogy szilárdítsa meg pénzügyi helyzetét, mivel akár több tízmilliárd euró kártérítést kell majd kifizetnie.

A Dow Jones amerikai gazdasági hírszolgálat úgy tudja, hogy a kölcsönfolyósításban egyetlen német bank sem vesz részt, ami kivételes egy hasonló nagyságú német cég hitelfelvétele esetében.

Az emissziós botrány kipattanása óta több hitelminősítő rontott a Volkswagen-csoport adósosztályzatain.

A Volkswagen pénteken jelentette be, hogy egymilliárd euróval (8 százalékkal) mintegy 12 milliárd euróra csökkenti jövő évi beruházási kiadásait, hogy a felszabaduló pénzt a várható kártalanításra fordítsa.

A Volkswagen egyebek között elhalasztja új dizájnközpontjának megépítését Wolfsburgban, továbbá a Phaeton luxusszedán villanymotoros verziójának a bevezetését.

Az autógyár eladásai októberben nagymértékben csökkentek a dízelbotrány és néhány jelentős felvevőpiac zsugorodására. A VW alapmárka különböző típusaiból októberben 490 ezer darabot értékesítettek, ami 5,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.