Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Reneszánszát éli a fatüzelés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újra népszerű lett az elmúlt néhány évben a fatüzelés: egyre többen döntenek úgy, hogy kiegészítő fűtésként kandallót építenek, vagy akár teljesen átállnak a fatüzelésre - mondta el az InfoRádiónak Illés Péter építész. Hozzátette: a fatüzelés a gázfűtéssel összevetve olcsóbb is, annak 50-60 százalékába kerül.

"A 2000-es évek elejére szinte teljesen elfelejtették a fatüzelést az emberek, de az elmúlt 5-6 évben ismét megjelent és mondhatni, reneszánszát éli ez a fűtési mód. Nagyon sok családi házban jelenik meg újra a cserépkályha, a kandalló. A vidéki házakban pedig újra felfedezték a fafűtéses központi fűtést, tehát kazánként is alkalmazzák" - mondta el az InfoRádiónak Illés Péter.

Az építész utalt arra, hogy a felmérések szerint a lakosság mintegy 15 százalékának van kandallója vagy cserépkályhája.

"Ez ugyan így nem tűnik olyan soknak, de a négymillió háztartása vetítve jelentős a szám, az arány pedig növekszik. Természetesen az arányuk nem éri el azt a szintet, ami az elmúlt évszázad közepén volt, de ismét erősödik a trend" - jelezte a szakember.

Beszámolt arról, hogy kiegészítő és fő fűtésként egyaránt mind gyakrabban használják az emberek a fafűtést.

"Azt tapasztaljuk, hogy megtartják a gázkazánt és mellette a nappaliban a kandallót, cserépkályhát egyfajta rásegítésként használják. Másrészt a jelek szerint nagyon sokan próbálnak meg függetlenné válni az energiahálózattól, mert annak van egy komoly kockázata, ennek eredményként központi fűtésként is mindinkább megjelenik a fafűtés. Ez inkább vidéki családi házakra jellemző" - mutatott rá Illés Péter.

Az építész felhívta a figyelmet arra, hogy ha fafűtést alkalmazunk, ahhoz a gázfűtéshez képest valamelyest más kémény szükséges.

"Mindenféleképpen azt javasoljuk, hogy egy jó minőségű, saválló, nedvességálló, hőálló kémény legyen. Vagy a meglévőt kell ilyen állapotúra hozni, vagy pedig egy új kéményt kell építeni" - mondta a szakember.

Ami pedig azt illeti, hogy melyik fűtési mód éri meg jobban hosszú távon, Illés Péter jelezte: bár az energiahordozók ára folyamatosan változik, a fatüzelés mindenképpen olcsóbb megoldás, jellemzően a gázfűtés 50-60 százalékába kerül. 

Hanganyag: Panulin Ildikó