eur:
393.85
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Van Tartós Befektetési Számlája? Ezt kell tudnia róla

Idén először jár le a Tartós Befektetési Számla öt éves időszaka, amikor adómentesen vehető ki a megtakarított összeg. Az Erste privátbanki igazgatója azt mondta: mintegy 300 ezer TBSZ-t váltottak ki az ügyfelek eddig, és kedveltsége elsősorban a hozzákapcsolódó adókedvezménynek köszönhető. Jellemzően a félretett összeg negyedét helyezik el az emberek hosszabb távú megtakarítási formában, és átlagosan 200 ezer forintot nyert 5 év alatt, aki Tartós Befektetési Számlán lekötött 2 millió forintot - mondták az InfoRádiónak banki vezetők.

Idén járnak le az első TBSZ-számlák

Ez a hatodik év: volt egy 2010-es gyűjtőév, majd öt évig kellett rajta tartani a számlán ahhoz, hogy adómentességet kapjanak az ügyfelek. Összességében nagyon pozitívak a visszajelzések a számlával kapcsolatban - mondta az InfoRádiónak Kállay András.

Pozitívak a visszajelzések abban az értelemben, hogy nagy mennyiségű megtakarítás került ezekre a számlákra, és ami még fontosabb, hogy nagyon sok ügyfél gondolkodásmódját megváltoztatta. Azok, akik a várakozásaink szerint néhány évben gondolkodtak volna, az adóelőnyt látva középtávra, akár 5-6 éves időtávra is kitolták a megtakarításaik futamidejét - hangsúlyozta az Erste privátbanki igazgatója.

Hozzátette: nagyon sok ügyfél Magyarországon az elmúlt időszakban folyamatosan a lehetőségeihez képest relatív rövidebb időt kommunikált a szolgáltató felé egyfajta biztonsági elemként. Ez viszont az elérhető hozamot a kockázati szint csökkenése miatt erősen befolyásolta - részletezte Kállay András.

A TBSZ a szolgáltató számára könnyebbség, ugyanis sokkal könnyebb úgy terméket javasolni, ha tisztán látjuk az ügyfél valódi céljait. Így sokkal egyértelműbb volt mindkét fél számára a lehetőségek tárháza, és éltek is vele - ismertette a tapasztalatokat az Erste privátbanki igazgatója.

Az a várakozásunk, hogy főként a koncentrált megtakarítások tekintetében - a prémium privátbankári ügyfélkör tekintetében - a nagy része továbbviszi a számlát. Mert az ügyfélkör a pénz jelentős részének továbbvitelében még a következő ciklusban is tud gondolkodni. Nyilván lesznek olyanok is, akik - likviditási szükséglet miatt, vagy egy TBSZ-nél rövidebb távú befektetési lehetőség miatt kiveszik a pénzüket -, de az elsöprő többségnél a számla továbbvitelét várjuk - mondta Kállay András.

Elmondta: az átlagügyfél nálunk több Tartós Befektetési Számlával is rendelkezik, mivel minden egymás után következő évben el lehet indítani. Alapvetően azt látjuk, hogy folyamatosan érkeznek ezekre a pénzek. De ez nyilván attól is függ, hogy milyen megtakarítással rendelkeznek az ügyfelek: akik kezdetben egy robusztus megtakarítással rendelkeznek - például egy egyszeri összeget örököltek, vagy lottón nyerték - nyilván egy számlára tették a pénzüket, de jellemző az is, hogy akár két-három számlán is van a pénzük.

Hangsúlyozta: a Tartós Befektetési Számla léte nagyon erősen beépült a megtakarítók tudatába és a napi gyakorlatba. Szolgáltatói oldalról ez már az indulástól így volt. Persze az egy plusz hírverést hoz a számlának, hogy lejárnak az első számlák, de azt gondolom, hogy e nélkül is elég erősen igénybe van véve - véli az Erste privátbanki igazgatója.

25 százalék a hosszabb távú megtakarítási forma

Jellemzően a félretett összeg negyedét helyezik el az emberek hosszabb távú megtakarítási formában, például Tartós Befektetési Számlán - mondta az InfoRádiónak az FHB Bank vezérigazgató-helyettese. Tokodi Gábor szerint a TBSZ-szel rendelkezők kétharmada újabb 5 évre leköti pénzét.

A Tartós Befektetési Számlán az ügyfél 3-5 évre elhelyezi a megtakarítását annak érdekében, hogy adómentességet kapjon, illetve kamatadó- és eho-mentességet tudjon elérni. Ehhez igazodva maga a megtakarítási összeg is viszonylag nagyobb: 4-5 millió forint. De vannak olyan megtakarítási számlák is, amelyeket már akár pár százezer forinttól is indítottak a korábbi időszakban, éppen ennek a kedvezménynek az igénybevétele érdekében - ismertette az FHB Bank vezérigazgató-helyettese.

Kiemelte: a jellemző az, hogy az ügyfelek a megtakarításaik 25 százalékát helyezik el ebben a formában. Azt látjuk, hogy - úgy, ahogy a normál hosszabb távú megtakarítások esetében is - a megtakarítás 60-70 százalékát jellemzően újra elhelyezik, és akár még a kamattal-hozammal megnövelve további megtakarítás kerül hozzá, a TBSZ esetében is erre számítunk.

Jelenleg azt is látjuk, hogy azok az ügyfelek, akiknek most fog lejárni az első megtakarítása, vagy részben vesznek ki belőle, vagy teljes egészében visszaforgatják azt - közölte Tokodi Gábor.

A Tartós Befektetési Számla évente indulhat. Ha valaki úgy gondolkozik, hogy ténylegesen az összes megtakarításának egy részét hosszabb távra helyezi el, és minden évben a rendelkezésre álló összeget TBSZ-ben helyezi el, akkor ez azt eredményezi, hogy ötévente folyamatosan járnak le ezek a megtakarítások - így realizálni tudja az adókedvezményt, és ezzel együtt folyamatosan rendelkezésre állhat az az összeg, amit öt éve elhelyezett - hívta fel a figyelmet az FHB Bank vezérigazgató-helyettese. Ennek megfelelően itt jellemzőek a kisebb összegű megtakarítások is - tette hozzá.

Mint elmondta, az egy olyan konstrukció, ami viszonylag fiatal a banki palettán, csak öt éve létezik. Az elmúlt években azt lehetett látni, hogy az év második felében, év vége felé az érdeklődés folyamatosan nő, és az egyik évhez képest a következő évben folyamatosan nő az ügyfelek száma, aki ezt igénybe vette.

Továbbra is azzal számolunk, hogy miután már bizonyított, láthatóan meghozta azokat a hozamokat illetve azt az adókedvezményt az ügyfeleknél, akik ennek a jó hírét tudják kelteni. A későbbiekben is ilyen jelentős növekedésre számítunk - közölte Tokodi Gábor.

200 ezer forintot nyertek a TBSZ-számla tulajdonosok

200 ezer forintot nyert 5 év alatt - ennyi adót nem kellett befizetnie annak -, aki Tartós Befektetési Számlán lekötött 2 millió forintot - mondta az InfoRádiónak az OTP Bank megtakarítási szolgáltatások igazgatója. Nyitrai Győző hozzátette: a plusz egy - úgynevezett felhalmozási - év is megspórolható azoknak, akik újabb 5 évre lekötik TBSZ-en a pénzüket.

Ha nem tesznek semmit az ügyfelek, akkor a Tartós Befektetési Szerződés december 31-én lejár. Onnantól kezdve a szolgáltatók őrzik ezeket a megtakarításokat értékpapírszámlán vagy bankszámlán, attól függően, hogy betéti TBSZ-szerződésről vagy értékpapírról beszélünk - ismertette az OTP Bank megtakarítási szolgáltatások igazgatója.

Közölte: az átlagos TBSZ-es ügyfél, aki 2010-ben betette 2-2,5 millió forintos megtakarítást TBSZ-be, öt év alatt 200 ezer forinttal lett gazdagabb, hiszen ennyi adót nem kellett megfizetnie. Ezért úgy gondolom, hogy megéri meghosszabbítani - véli Nyitrai Győző.

A betétit és az értékpapír TBSZ-számlák esetében nem volt jelentős összegű a különbség a hozamban az elmúlt időszakban. A jövőben nem erre számítunk. Arra számítunk, hogy ilyen alacsony betéti kamat-környezetben kevesebb lesz a betéti TBSZ-számla, és több lesz az értékpapír-nyitás - közölte az OTP Bank megtakarítási szolgáltatások igazgatója.

Hozzátette: még egy érv szól az értékpapír-számla mellett, az, hogy szélesebb az az instrumentum, amibe be lehet tenni a megtakarítást. Mivel nincs átjárás a két termék között, idén lesz először arra lehetőség, hogy december 31-én a lejáró betéti TBSZ-számlákból a pénzt át lehet helyezni értékpapír TBSZ-számlákra.

A TBSZ-nél van egy év felhalmozási év. Ha valaki úgy dönt, hogy továbbviszi a pénzt és új TBSZ-számlát nyit, és tesz egy nyilatkozatot erről december 31-ig, akkor megspórolhatja a felhalmozási évet, vagyis ezzel egy évet nyer - emelte ki Nyitrai Győző.

Azt javaslom azoknak, akik továbbvinnék a megtakarításokat, hogy már most kezdjék el a nyilatkozat megtételét, hiszen bármikor lehetőségük van a nyilatkozat megtételére - tette hozzá.

Ha viszont nem a teljes összeget szeretné valaki továbbvinni, akkor meg kell várni a lejáratot, a december 31-ét. Érdemes azonban már most megnyitni egy TBSZ 2015-ös számlát, ha ugyanis ez már megvan, akkor rendelkezhetünk arról, hogy idén december 31-én átvezessék erre a számlára azt az összeget, amit úgy gondolunk, hogy tovább szeretnénk vinni. Így kétszer tíz percet fog igénybe venni a dolog, de tovább tudjuk vinni a megtakarításunk egy részét - javasolta az OTP Bank megtakarítási szolgáltatások igazgatója.

Takarékbank: átlagosan 8 millió forint van a TBSZ-számlákon

Az értékpapír Tartós Befektetési Számlákon átlagosan közel 8 millió forint van a Takarékbanknál. A legnépszerűbb befektetési forma a lakossági állampapírok, valamint szintén népszerűek a befektetési jegyek - közölte a szervezet az InfoRádióval.

A Takarékbank törekszik arra, hogy a 2010-ben nyitott TBSZ számlák esetén ösztönözze a számla tulajdonosait, hogy kössék újra TBSZ számlaszerződésüket idén év végéig. Mivel az így újrakötött TBSZ számlák esetén gyűjtőév nélkül kerülhet elhelyezésre a megtakarítás további 3+2 évre - emelte ki a Takarékbank válaszában.

Azon ügyfelek számára, akik rendelkeznek közép távon (3-5 év) befektethető megtakarítással, és szeretnének adó- és egészségügyi hozzájárulás-mentesen az értékpapírok széles skálájából választani, továbbra is érdemes TBSZ számlát nyitni.

A jegybanki alapkamat csökkenésével egyértelműen megfigyelhető a Takarékszövetkezeti Szektorban is, hogy az ügyfelek jelentős része érdeklődik befektetési termékek iránt, így a TBSZ számlák száma is folyamatosan növekszik. 2013 óta jelentős fellendülés figyelhető meg a számlanyitások számában, a piaci környezetnek köszönhetően pedig további számlaszám növekedésre számítunk - közölte a Takarékbank.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×