Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Van Tartós Befektetési Számlája? Ezt kell tudnia róla

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Idén először jár le a Tartós Befektetési Számla öt éves időszaka, amikor adómentesen vehető ki a megtakarított összeg. Az Erste privátbanki igazgatója azt mondta: mintegy 300 ezer TBSZ-t váltottak ki az ügyfelek eddig, és kedveltsége elsősorban a hozzákapcsolódó adókedvezménynek köszönhető. Jellemzően a félretett összeg negyedét helyezik el az emberek hosszabb távú megtakarítási formában, és átlagosan 200 ezer forintot nyert 5 év alatt, aki Tartós Befektetési Számlán lekötött 2 millió forintot - mondták az InfoRádiónak banki vezetők.
Idén járnak le az első TBSZ-számlák

Ez a hatodik év: volt egy 2010-es gyűjtőév, majd öt évig kellett rajta tartani a számlán ahhoz, hogy adómentességet kapjanak az ügyfelek. Összességében nagyon pozitívak a visszajelzések a számlával kapcsolatban - mondta az InfoRádiónak Kállay András.

Pozitívak a visszajelzések abban az értelemben, hogy nagy mennyiségű megtakarítás került ezekre a számlákra, és ami még fontosabb, hogy nagyon sok ügyfél gondolkodásmódját megváltoztatta. Azok, akik a várakozásaink szerint néhány évben gondolkodtak volna, az adóelőnyt látva középtávra, akár 5-6 éves időtávra is kitolták a megtakarításaik futamidejét - hangsúlyozta az Erste privátbanki igazgatója.

Hozzátette: nagyon sok ügyfél Magyarországon az elmúlt időszakban folyamatosan a lehetőségeihez képest relatív rövidebb időt kommunikált a szolgáltató felé egyfajta biztonsági elemként. Ez viszont az elérhető hozamot a kockázati szint csökkenése miatt erősen befolyásolta - részletezte Kállay András.

A TBSZ a szolgáltató számára könnyebbség, ugyanis sokkal könnyebb úgy terméket javasolni, ha tisztán látjuk az ügyfél valódi céljait. Így sokkal egyértelműbb volt mindkét fél számára a lehetőségek tárháza, és éltek is vele - ismertette a tapasztalatokat az Erste privátbanki igazgatója.

Az a várakozásunk, hogy főként a koncentrált megtakarítások tekintetében - a prémium privátbankári ügyfélkör tekintetében - a nagy része továbbviszi a számlát. Mert az ügyfélkör a pénz jelentős részének továbbvitelében még a következő ciklusban is tud gondolkodni. Nyilván lesznek olyanok is, akik - likviditási szükséglet miatt, vagy egy TBSZ-nél rövidebb távú befektetési lehetőség miatt kiveszik a pénzüket -, de az elsöprő többségnél a számla továbbvitelét várjuk - mondta Kállay András.

Elmondta: az átlagügyfél nálunk több Tartós Befektetési Számlával is rendelkezik, mivel minden egymás után következő évben el lehet indítani. Alapvetően azt látjuk, hogy folyamatosan érkeznek ezekre a pénzek. De ez nyilván attól is függ, hogy milyen megtakarítással rendelkeznek az ügyfelek: akik kezdetben egy robusztus megtakarítással rendelkeznek - például egy egyszeri összeget örököltek, vagy lottón nyerték - nyilván egy számlára tették a pénzüket, de jellemző az is, hogy akár két-három számlán is van a pénzük.

Hangsúlyozta: a Tartós Befektetési Számla léte nagyon erősen beépült a megtakarítók tudatába és a napi gyakorlatba. Szolgáltatói oldalról ez már az indulástól így volt. Persze az egy plusz hírverést hoz a számlának, hogy lejárnak az első számlák, de azt gondolom, hogy e nélkül is elég erősen igénybe van véve - véli az Erste privátbanki igazgatója.

25 százalék a hosszabb távú megtakarítási forma

Jellemzően a félretett összeg negyedét helyezik el az emberek hosszabb távú megtakarítási formában, például Tartós Befektetési Számlán - mondta az InfoRádiónak az FHB Bank vezérigazgató-helyettese. Tokodi Gábor szerint a TBSZ-szel rendelkezők kétharmada újabb 5 évre leköti pénzét.

A Tartós Befektetési Számlán az ügyfél 3-5 évre elhelyezi a megtakarítását annak érdekében, hogy adómentességet kapjon, illetve kamatadó- és eho-mentességet tudjon elérni. Ehhez igazodva maga a megtakarítási összeg is viszonylag nagyobb: 4-5 millió forint. De vannak olyan megtakarítási számlák is, amelyeket már akár pár százezer forinttól is indítottak a korábbi időszakban, éppen ennek a kedvezménynek az igénybevétele érdekében - ismertette az FHB Bank vezérigazgató-helyettese.

Kiemelte: a jellemző az, hogy az ügyfelek a megtakarításaik 25 százalékát helyezik el ebben a formában. Azt látjuk, hogy - úgy, ahogy a normál hosszabb távú megtakarítások esetében is - a megtakarítás 60-70 százalékát jellemzően újra elhelyezik, és akár még a kamattal-hozammal megnövelve további megtakarítás kerül hozzá, a TBSZ esetében is erre számítunk.

Jelenleg azt is látjuk, hogy azok az ügyfelek, akiknek most fog lejárni az első megtakarítása, vagy részben vesznek ki belőle, vagy teljes egészében visszaforgatják azt - közölte Tokodi Gábor.

A Tartós Befektetési Számla évente indulhat. Ha valaki úgy gondolkozik, hogy ténylegesen az összes megtakarításának egy részét hosszabb távra helyezi el, és minden évben a rendelkezésre álló összeget TBSZ-ben helyezi el, akkor ez azt eredményezi, hogy ötévente folyamatosan járnak le ezek a megtakarítások - így realizálni tudja az adókedvezményt, és ezzel együtt folyamatosan rendelkezésre állhat az az összeg, amit öt éve elhelyezett - hívta fel a figyelmet az FHB Bank vezérigazgató-helyettese. Ennek megfelelően itt jellemzőek a kisebb összegű megtakarítások is - tette hozzá.

Mint elmondta, az egy olyan konstrukció, ami viszonylag fiatal a banki palettán, csak öt éve létezik. Az elmúlt években azt lehetett látni, hogy az év második felében, év vége felé az érdeklődés folyamatosan nő, és az egyik évhez képest a következő évben folyamatosan nő az ügyfelek száma, aki ezt igénybe vette.

Továbbra is azzal számolunk, hogy miután már bizonyított, láthatóan meghozta azokat a hozamokat illetve azt az adókedvezményt az ügyfeleknél, akik ennek a jó hírét tudják kelteni. A későbbiekben is ilyen jelentős növekedésre számítunk - közölte Tokodi Gábor.

200 ezer forintot nyertek a TBSZ-számla tulajdonosok

200 ezer forintot nyert 5 év alatt - ennyi adót nem kellett befizetnie annak -, aki Tartós Befektetési Számlán lekötött 2 millió forintot - mondta az InfoRádiónak az OTP Bank megtakarítási szolgáltatások igazgatója. Nyitrai Győző hozzátette: a plusz egy - úgynevezett felhalmozási - év is megspórolható azoknak, akik újabb 5 évre lekötik TBSZ-en a pénzüket.

Ha nem tesznek semmit az ügyfelek, akkor a Tartós Befektetési Szerződés december 31-én lejár. Onnantól kezdve a szolgáltatók őrzik ezeket a megtakarításokat értékpapírszámlán vagy bankszámlán, attól függően, hogy betéti TBSZ-szerződésről vagy értékpapírról beszélünk - ismertette az OTP Bank megtakarítási szolgáltatások igazgatója.

Közölte: az átlagos TBSZ-es ügyfél, aki 2010-ben betette 2-2,5 millió forintos megtakarítást TBSZ-be, öt év alatt 200 ezer forinttal lett gazdagabb, hiszen ennyi adót nem kellett megfizetnie. Ezért úgy gondolom, hogy megéri meghosszabbítani - véli Nyitrai Győző.

A betétit és az értékpapír TBSZ-számlák esetében nem volt jelentős összegű a különbség a hozamban az elmúlt időszakban. A jövőben nem erre számítunk. Arra számítunk, hogy ilyen alacsony betéti kamat-környezetben kevesebb lesz a betéti TBSZ-számla, és több lesz az értékpapír-nyitás - közölte az OTP Bank megtakarítási szolgáltatások igazgatója.

Hozzátette: még egy érv szól az értékpapír-számla mellett, az, hogy szélesebb az az instrumentum, amibe be lehet tenni a megtakarítást. Mivel nincs átjárás a két termék között, idén lesz először arra lehetőség, hogy december 31-én a lejáró betéti TBSZ-számlákból a pénzt át lehet helyezni értékpapír TBSZ-számlákra.

A TBSZ-nél van egy év felhalmozási év. Ha valaki úgy dönt, hogy továbbviszi a pénzt és új TBSZ-számlát nyit, és tesz egy nyilatkozatot erről december 31-ig, akkor megspórolhatja a felhalmozási évet, vagyis ezzel egy évet nyer - emelte ki Nyitrai Győző.

Azt javaslom azoknak, akik továbbvinnék a megtakarításokat, hogy már most kezdjék el a nyilatkozat megtételét, hiszen bármikor lehetőségük van a nyilatkozat megtételére - tette hozzá.

Ha viszont nem a teljes összeget szeretné valaki továbbvinni, akkor meg kell várni a lejáratot, a december 31-ét. Érdemes azonban már most megnyitni egy TBSZ 2015-ös számlát, ha ugyanis ez már megvan, akkor rendelkezhetünk arról, hogy idén december 31-én átvezessék erre a számlára azt az összeget, amit úgy gondolunk, hogy tovább szeretnénk vinni. Így kétszer tíz percet fog igénybe venni a dolog, de tovább tudjuk vinni a megtakarításunk egy részét - javasolta az OTP Bank megtakarítási szolgáltatások igazgatója.

Takarékbank: átlagosan 8 millió forint van a TBSZ-számlákon

Az értékpapír Tartós Befektetési Számlákon átlagosan közel 8 millió forint van a Takarékbanknál. A legnépszerűbb befektetési forma a lakossági állampapírok, valamint szintén népszerűek a befektetési jegyek - közölte a szervezet az InfoRádióval.

A Takarékbank törekszik arra, hogy a 2010-ben nyitott TBSZ számlák esetén ösztönözze a számla tulajdonosait, hogy kössék újra TBSZ számlaszerződésüket idén év végéig. Mivel az így újrakötött TBSZ számlák esetén gyűjtőév nélkül kerülhet elhelyezésre a megtakarítás további 3+2 évre - emelte ki a Takarékbank válaszában.

Azon ügyfelek számára, akik rendelkeznek közép távon (3-5 év) befektethető megtakarítással, és szeretnének adó- és egészségügyi hozzájárulás-mentesen az értékpapírok széles skálájából választani, továbbra is érdemes TBSZ számlát nyitni.

A jegybanki alapkamat csökkenésével egyértelműen megfigyelhető a Takarékszövetkezeti Szektorban is, hogy az ügyfelek jelentős része érdeklődik befektetési termékek iránt, így a TBSZ számlák száma is folyamatosan növekszik. 2013 óta jelentős fellendülés figyelhető meg a számlanyitások számában, a piaci környezetnek köszönhetően pedig további számlaszám növekedésre számítunk - közölte a Takarékbank.

Hanganyag: Panulin Ildikó