eur:
393.72
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

NGM-államtitkár: csaknem 30 hónapja emelkednek a bérek

A gazdaság jól működik, ennek köszönhetően a bérek is folyamatosan emelkednek csaknem 30 hónapja - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán pénteken, a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett kereseti adatokat kommentálva.

Az államtitkár kifejtette, nőtt a gazdaság és a foglalkoztatás, a versenyszféra és a közszféra is jobban megfizeti a jó minőségű munkaerőt, emiatt emelkedtek a bruttó átlagkeresetek.

Jelentősen nőttek a reálkeresetek is - emelte ki Cseresnyés Péter, hozzátéve, hogy ebben az infláció csökkenése is szerepet játszik. Nemcsak a bérek növekedése emelte a reálbéreket, hanem a hazai gazdasági környezet is - hangsúlyozta.

A közszférában dolgozók átlagkeresetét jelentősen növelte a fegyveres testületeknél végrehajtott béremelés, illetve az, hogy a szociális területen és az egészségügy bizonyos területein fizetés-kiegészítés történt - mondta az államtitkár.

A gazdaság erősödését bizonyítja ugyanakkor, hogy a versenyszférában működő vállalkozások is jelentős mértékben emelték a béreket - fejtette ki.

Az államtitkár kitért arra: a kormányzati intézkedések segítették, hogy a foglalkoztatás és a gazdasági környezet úgy alakuljon, ami a bérek emelkedésével is együtt jár.

Kiemelte a munkahelymegtartó támogatások rendszerét, amelynek segítségével sok 25 év alatti és 55 év feletti dolgozó tudta megtartani munkahelyét, illetve el tudott helyezkedni, mert komoly támogatást kaptak azok a vállalkozások, amelyek őket alkalmazták.

Csaknem 900 ezer embert érintettek ezek a kedvezmények, és összességében már több mint 320 milliárd forint az az összeg, amit kedvezményként igénybe tudtak venni az érintett munkavállalókat foglalkoztató vállalkozások - hangsúlyozta Cseresnyés Péter.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×