eur:
392.68
usd:
367.56
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Az EKB felveszi a harcot a túl alacsony infláció ellen

Az Európai Központi Bank (EKB) kész bevetni stimuláló eszközeinek teljes tárházát az infláció felszítása érdekében - mondta pénteken egy frankfurti bankárkonferencián az EKB elnöke.

Mario Draghi utalt rá, hogy az EKB igazgató tanácsa már december 3-iki ülésén dönthet. Az eszközök közt kiemelte az EKB negatív betéti kamatait, és hangsúlyozta, hogy az eszközvásárlási program "erős és rugalmas" eszköz az EKB kezében, amelynek méretét, összetételét, időtartamát "expanzívabb fokozatra" lehet beállítani, és a körülményeknek megfelelően alakítani.

Az EKB kész minden mandátumával összeférő eszközt bevetni, ha úgy látja, hogy középtávú árstabilitási célja veszélybe kerül, és mindent meg fog tenni, hogy az infláció a lehető leggyorsabban emelkedésnek induljon - hangsúlyozta Draghi.

Az EKB elnöke ezzel megüzente a piacoknak, hogy elszánt inflációt gerjeszteni, és kötvényvásárlással több likviditást pumpálni a gazdaságba. Elemzők nagyon valószínűnek tartják, hogy az EKB még nagyobb büntetőkamatot számít majd fel az egynapos jegybanki betétekre, és valamilyen formában kiterjeszti eszközvásárlási, más néven mennyiségi könnyítési programját. A március óta folyó, az eredeti tervek szerint 2016 szeptemberéig tartó program keretében az EKB havi 60 milliárd euró értékben vásárol eszközöket, túlnyomó részt államkötvényt.

Az EKB betéti kamata jelenleg mínusz 0,2 százalék, azaz a bankoknak ennyit kell fizetniük begybanki betéteik után.

Az euróövezetben októberben éves szinten csupán 0,1 százalék volt az infláció, és az EKB legutóbbi prognózisa szerint 2017-ben is csak 1,7 százalék lesz, noha a bank inflációs célja 2 százalék. A nullához közeli infláció, vagy még inkább a defláció negatív spirálba taszíthatja a fogyasztást és recessziót válthat ki, mert a fogyasztók további árcsökkenést várva elhalasztják vásárlásaikat. A jegybankok általában 2 százalék körüli inflációt látnak szükségesnek a gazdaság egészséges fejlődéséhez.

Draghi beszéde nyomán az euró 0,4 százalékkal 1,0689 dollárra gyengült. A forint is erősödött az euróval szemben, a közös valutát fél 11 körül 309,21 forinton jegyezték a reggeli 310,10 forint után.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 18. 07:57
×
×
×
×