eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A magyar konyhakertek már a spájzban vannak!

A magyar konyhakertek megművelése egyre dinamikusabban terjedő mozgalom, három év alatt, 2015-re mintegy 230-ra nőtt A Legszebb konyhakertek című versenyen résztvevő települések száma, ahonnan több mint kétezren neveztek - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten.

Szakáli István Loránd A legszebb konyhakertek című országos program idei értékelő rendezvényén kiemelte: a program sikertörténet, mivel a kertekben, a konyhakertekben az azt megművelők értéket hoznak létre. Sokaknak nem jutott eszébe korábban, hogy a kertet nemcsak díszítésre, hanem termelésre is használni lehet.

A zöldséget, gyümölcsöt, ha valaki otthon termeli meg, pénzt takaríthat meg ezzel. Szemléletformáló is a program, újra becsületet ad a hasznos munkának, ezt saját tapasztalatból tudhatja mindenki a legfiatalabbtól a legidősebb résztvevőig, aki csatlakozik a mozgalomhoz - hívta fel a jelenlévők figyelmét a helyettes államtitkár.

Kovács Szilvia, a program ötletgazdája, Karcag alpolgármestere az MTI-nek elmondta: ebben az évben 234 településről 2207-en neveztek a versenyre. A nevezések összesen mintegy 7800 kertművelőt jelentenek, ugyanis sok közösség is részt vett a versenyben, például óvodák, iskolák.

Jelezte: versenyre nemcsak Magyarországról, hanem a határon túlról is jelentkeztek települések, összesen 34-en. Köztük sokan Erdélyből és Délvidékről, illetve egy-egy település Lengyelországból és Angliából.

A bírálók összesen 83 település 207 kertjét jelölték az elismerésre. Az ítészek 34 országos díjat ítéltek oda, 14 kertművelő védte meg az országos díjat a második alkalommal, 4-en pedig harmadszor, őket örökös díjjal jutalmazták. Ketten különdíjat kaptak, egy kertművelő pedig közönségdíjat. Az előbbieket az OMÉK-on (Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár), most pedig 152 elismerő oklevelet adtak át.

A mozgalom ötletgazdája a rendezvényen meghirdette a 2016-os programot is, "A többgenerációs kertek évét"; a jelentkezők csatlakozását a jövő év február 29-ig várják.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×